Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Pirmajā dienā neviens kandidātu saraksts CVK nav iesniegts

Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) piektdien, kad pirmo dienu varēja iesniegt deputātu kandidātu sarakstus, neviena partija vai apvienība nav iesniegusi sarakstu 11.Saeimas vēlēšanām.

CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa aģentūrai BNS teica, ka neviens saraksts nav iesniegts, jo, visticamāk, termiņi ir pārāk īsi, lai sagatavotu visus nepieciešamos materiālus. Arī uz pirmdienu pagaidām neviena partija nav pieteikusies, lai iesniegtu sarakstu.

Kandidātu sarakstus var iesniegt līdz 18.augustam.

Aģentūras BNS veiktā aptauja liecina, ka dažas lielākās partijas un to apvienības kandidātu sarakstus sāks apstiprināt nākamnedēļ, bet citas – vēlāk. Savukārt Zatlera Reformu partija (ZRP) pašlaik vēl strādā pie deputātu kandidātu sarakstiem un līdz kongresam 13.augustā tos nepubliskos.

Jau vēstīts, ka piektdien sākusies deputātu kandidātu sarakstu pieņemšana 11.Saeimas vēlēšanām.

Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam kandidātu saraksts un tam pievienojamie dokumenti sagatavojami, izmantojot CVK lietojumprogrammu, un iesniedzami rakstveidā un elektroniskā formātā.

Tiesības iesniegt deputātu kandidātu sarakstus Saeimas vēlēšanām ir likumā noteiktā kārtībā reģistrētām partijām un partiju apvienībām. Kandidēt Saeimas vēlēšanās drīkst Latvijas pilsoņi, kuri vēlēšanu dienā ir vecāki par 21 gadu, ja uz viņiem neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likumā iekļautajiem kandidēšanas ierobežojumiem.

Arī 11.Saeimas vēlēšanās spēkā būs nosacījums, ka vienu un to pašu deputātu kandidātu drīkst pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā. Sarakstā pieteikto kandidātu skaits drīkst par trim kandidātiem pārsniegt vēlēšanu apgabalā ievēlamo deputātu skaitu. Tādējādi maksimālais kandidātu skaits viena nosaukuma kandidātu sarakstā Rīgas vēlēšanu apgabalā ir 33 kandidāti, Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 30, Latgales un Zemgales vēlēšanu apgabalā – 18, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 16 deputātu kandidāti.

Iesniedzot sarakstu, tam jāpievieno visu kandidātu parakstīta priekšvēlēšanu programma, katra kandidāta parakstīts paziņojums, ka viņš piekrīt kandidēt vēlēšanās, un deklarācija par atbilstību Saeimas vēlēšanu likuma prasībām, kā arī katra kandidāta parakstītas ziņas par sevi. Ziņas jāsniedz par dzīvesvietu, izglītību, darbavietu un ieņemamajiem amatiem, latviešu valodas prasmi, kā arī kandidāta valdījumā esošajiem īpašumiem, parādsaistībām, aizdevumiem, skaidrās un bezskaidrās naudas uzkrājumiem, vērtspapīriem 2011.gada 1.janvārī.

Ziņās par sevi deputātu kandidātiem jānorāda arī ārvalsts pilsonība, ja tāda ir, un tas, vai kandidāts ir vai nav sadarbojies ar PSRS, ārvalstu drošības dienestiem, izlūkdienestiem vai pretizlūkošanas dienestiem.

Lai piedalītos 11.Saeimas vēlēšanās, partijai un partiju apvienībai jāiemaksā drošības nauda 1000 latu apmērā un CVK jāiesniedz šo maksājumu apliecinošs dokuments.

Ziņots arī, ka referendumā atlaista 10.Saeima, bet 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanas notiks 17.septembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas