Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Plāno pilnībā restaurēt Kultūras ministrijas ēkas fasādi

Uzņēmums "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) izsludinājis konkursu par Kultūras ministrijas (KM) ēkas K.Valdemāra ielā 11a restaurācijas tehniskā projekta izstrādi.

VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina aģentūru BNS informēja, ka VNĪ pasūtīja un saņēma atzinumu par KM ēkas fasādes un tās elementu tehnisko stāvokli. Konstatēts, ka kopumā ēkas ārējā apdare ir neapmierinošā tehniskā stāvoklī. Arī galvenās ieejas nojumes nesošās konstrukcijas ir stipri bojātas, tāpēc vienīgais risinājums ir to pilnīga pārbūve.

Arī pagalma ārējās kāpnes ir sliktā stāvoklī, un tās jāatjauno.

Laukšteina norādīja, ka KM ēka ir iekļauta aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis, kā arī UNESCO Pasaules kultūras mantojuma "Rīgas vēsturiskais centrs" daļā.

"Pašlaik šī pilsētvidei zīmīgā objekta fasāde ir bēdīgā stāvoklī, un to var redzēt un novērtēt arī ikviens vienkāršs garāmgājējs," norādīja Laukšteina.

Līdz ar to izsludināts konkurss par nama restaurācijas projekta izstrādi. Atjaunojot ēku, uzmanība būs jāpievērš vairākām lietām, piemēram, tā kā sabiedriskā transporta kontakttīklu atsaites piestiprinātas ministrijas ēkas fasādei, ir vizuāli un tehniski bojāta nama siena. Turklāt viens ēkas stūris esot būtiski nosēdies.

"Vēl papildus tam nesakārtotas lietus ūdens novadīšanas sistēmas dēļ vietām tek jumts. Ir arī lietus ūdens kanalizācijas apakšzemes tīklu bojājumi, kuru dēļ nosēdusies grunts pie ēkas," paskaidroja Laukšteina.

Savukārt no Rīgas pilsētas Būvvaldes ir saņemta piebilde, ka ēkai jānodrošina pieejamība cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Paredzēta arī vides labiekārtošana.

Patlaban gan nevarot prognozēt, cik izmaksās ēkas remonts, to parādīs tehniskais projekts.

"Kamēr nav izstrādāts tehniskais projekts, nepieciešamo līdzekļu ieguldījumu būvniecībā mūsdienu tirgus apstākļos prognozēt nevar. Pat aptuvenas aplēses var izrādīties pārāk neprecīzas," uzsvēra VNĪ pārstāve.

Konkurss noslēgsies 10.novembrī. Pēc tam tiks noslēgts līgums ar uzvarētāju, kuram tehniskais projekts jāizstrādā septiņu mēnešu laikā.

Kad būs saņemts tehniskais projekts, būs skaidrs veicamo darbu apjoms un sarežģītības pakāpe. Ņemot vērā šo informāciju, tiks lemts par darbu īstenošanai labvēlīgāko laiku un veikts iepirkums būvuzņēmēju atlasei.

VNĪ Kultūras ministrijas ēku pārvaldīšanā pārņēma tikai pirms trim gadiem, un šajā laikā tā nopietnus remontdarbus nav piedzīvojusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas