Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Policija nesoda Kārkliņu un Čigāni, jo pārkāpuma aģitējot nav

Valsts policija nav konstatējusi pārkāpumus par _Vienotības _pārstāvju aģitāciju ceturtdien Stacijas laukumā un Rīgas Centrāltirgū, Diena.lv informē Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākais inspektors Aigars Bērziņš.

Policijas pārstāvis uz Diena.lv jautājumu, no kā saņemtas sūdzības par Vienotības pārstāvju darbību šajās vietās, teica, ka sūdzību par Stacijas laukumu izteikusi tirdzniecības centra Origo vadība, bet viņam nebija informācijas, kurš sūdzējies par Vienotības aģitāciju Centrāltirgū.

«Informācija par pretenzijām tika saņemta un tā tika pārbaudīta, pārkāpumi netika konstatēti,» lakonisks bija A.Bērziņš.

Jau ziņots, ka 10.Saeimas deputātu kandidātes no partiju apvienības Vienotība Rasma Kārkliņa un Lolita Čigāne vakar Rīgas centrā uzrunāja garāmgājējus un tiem, kas to vēlējās, dalīja aģitācijas materiālus. Par šo rīcību R.Kārkliņa ar saviem atbalstītājiem nonāca policijas iecirknī, bet L.Čigānei iznāca saķeršanās ar Centrāltirgus vadību - Centrāltirgus vadītājs Dainis Liepiņš (LPP/LC) pats kandidē Saeimas vēlēšanās.

Savukārt Linstow Center Management piektdien izplatījis paziņojumu, ka augustā esot piedāvājis politiskajiem spēkiem vienādas reklāmas iespējas - Stacijas laukumā pie tirdzniecības centra Origo izvietot lielformāta reklāmas banerus un aģitācijas teltis, paziņojis uzņēmums. Taču pirms tam šāda rīcība bijusi jāsaskaņo ar uzņēmumu. Tiesa, R.Kārkliņa ceturtdien uzsvēra, ka partiju apvienības pārstāvji Stacijas laukumā neizlika teltis un arī reklāmas banerus.

Savukārt sabiedrības diskusijas par likumību ir radījis milzīgais Par labu Latviju! reklāmas plakāts ar Aināru Šleseru. Tas izlikts, piesakot tikšanos ar vēlētājiem, taču līdz šim nebija notikusi.

“Diemžēl pēdējās nedēļas laikā Stacijas laukumā pie tirdzniecības centra Origo politisko partiju apvienības Vienotība pārstāvji veica nesankcionētu aģitāciju un nereaģēja uz vairākkārtējiem Linstow Center Management pārstāvju lūgumiem aģitāciju saskaņot, noslēdzot par to sadarbības līgumu,” vakardienas incidentu skaidro Linstow.

Pēc viņu uzsvērtā, Vienotības pārstāvji iepriekš nesaskaņojot savas darbības traucējuši Stacijas laukumā notiekošo kultūras pasākumu norisi. Tādēļ apsardzes darbinieki bija spiesti vērsties Valsts policijā ar lūgumu šāda veida aģitāciju pārtraukt, saka Mārcis Budļevskis, SIA Linstow Center Management Iznomāšanas un biznesa attīstības direktors.

R.Kārkliņa savukārt pauž, ka šāda nelikumīga apsardzes iejaukšanās uzskatāma par Satversmes 100.panta pārkāpumu, kas nosaka, ka «ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus».

«Ir pamats domāt, ka šādas tirdzniecības centra Origo apsardzes un vadības aktivitātes ir saistītas ar Aināra Šlesera ciešo saistību ar tirdzniecības centra īpašniekiem Linstow. Acīmredzot, Šlesera kungam liekas nepieņemami, ka blakus viņa dārgi apmaksātajām reklāmām, kuras ir visapkārt Stacijas laukumam, citu politisko spēku kandidāti cenšas veikt godīgu, tiešu un personisku vēlētāju uzrunāšanu aci pret aci,» spriež R.Kārkliņa.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārstāvis Andris Vitenburgs, jautāts, vai deputātu kandidātes pārkāpušas likumu, atbildēja, ka priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumu ievērošana ir policijas kompetencē, t.sk. sūdzību, iespējamo pārkāpumu izskatīšana un atbildības piemērošana. Līdz ar to tikai policija var skaidrot konkrētus gadījumus, zinot konkrētās situācijas apstākļus.

Viņš norāda, ka likums runā gan par publiski pieejamām vietām, gan par publiskām vietām. Nezinot nianses, nevarot pateikt, kurš pants atbilst situācijai.

(papildināts ar KNAB viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas