Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Policija tomēr vēl nesāk kriminālprocesu par "okupantu autoparku"; saraksts vairs nav pieejams

Policija tomēr nav sākusi kriminālprocesu par "okupantu autoparku", kā tika teiks iepriekš, piektdien pēcpusdienā Diena.lv precizēja Valsts policijas (VP) sabiedrisko attiecību pārstāvis Aigars Bērziņš. "Pieņēmām lēmumu konkrētā cilvēka iesniegumu pēc piekritības nosūtīt izvērtēšanai Drošības policijai, jo cilvēks sūdzējās par konkrētu lietu - nacionālā naida kurināšanu," paskaidro A.Bērziņš.

Jau vēstīts, ka arī Datu Valsts inspekcija (DVI) sākusi pārbaudi par "okupantu autoparku". Sarakstā, kas publicēts internetā, ir 118 vārdi, arī personas kodi un adreses, kā arī automašīnu fotogrāfijas. No tās rezultātiem būs atkarīgs, vai tiks rosināts kriminālprocess.

Personu dati, lai arī šodien vēl bija atrodami mājas lapas adresē, kuras nosaukums izplatīts virknē dažādu mājas lapu, vakarā vairs internetā nebija atrodami. DVI saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likumu ir tiesības pieprasīt datu bloķēšanu, kļūdainu vai nelikumīgi iegūtu datu izdzēšanu vai iznīcināšanu, noteikt pastāvīgu vai pagaidu aizliegumu datu apstrādei.

DVI direktores vietniece Aiga Balode, vaicāta, kāpēc šodien dati bija pieejami, teica, ka "viss, ko mēs varam pateikt - tiek veikta pārbaude, sadarbojamies ar ārvalstu kolēģiem un Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm". No viņas teiktā noprotams, ka zināmus sarežģījumus radīja tas, ka lapa ir reģistrēta ārvalstīs. D.Balode arī atturas komentēt, kas tieši domāts ar sadarbību ar "ārvalstu kolēģiem".

Mājaslapa, kurā bija publicēts "okupantu autoparks" jeb Latvijas iedzīvotāju saraksts, kuru automašīnas rotā Krievijas simbols Svētā Jura lentīte, ir veidota ASV, tā šodien raksta avīze Diena. Tas darīts caur interneta serveri ASV, liecina avīzes rīcībā esošā droša informācija.

Saraksts bija atrodams interneta vietnē www.latvietislatvija.com. Interneta lapā publicēta saite ved uz partijas Visu Latvijai! mājaslapu, taču partija publiski noliegusi jebkādu saistību ar notikušo. Jau pērn pavasarī tika uzsākta nacionālistu akcija Apzināsim piekto kolonnu, kuras ietvaros portālā nacionalisti.lv publicēta galerija ar automašīnu fotogrāfijām, tomēr portāla veidotāji liekas nezinām, kas publicējis personu sensitīvos datus, raksta Diena.

Bīstamākais ir tas, ka šāda rīcība var radīt pretreakciju no krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, tā vērtējusi Latvijas Cilvēktiesību centra pētniece Anhelita Kamenska.

Plaši par šo tematu šodien raksta arī krievu prese.

Telegraf aicina cietušos stāstīt, kā viņi nolēmuši rīkoties. Raksta nosaukums ir "Okupanti, atsaucieties!" Telegraf arī noskaidrojis, ka Tiesībsargs apsver iespēju vērtēt, vai, publicējot sarakstu, nav saskatāma nacionālā naida kurināšana, jo tas izveidots, vadoties pēc nacionālās piederības principa.

Savukārt Čas, atsaucoties uz Tieslietu ministriju, raksta, ka sods par personas datu publiskošanas pārkāpumiem fiziskām personām ir līdz 400 latiem, bet juridiskām līdz 8000. Avīze uzsver, ka arī pēc tam, kad DP un VDI atzina personas datu publiskošanu par pārkāpumu, saraksts joprojām bija brīvi pieejams internetā. Raksta nosaukumu krievu valodā rakstošajā medijā ir "Informācija publiskošanai".  

(papildināta ar 1. rindkopu, informācijas avots precizē iepriekš sniegtās ziņas)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Interneta saitē publiskotajā sarakstā starp automašīnām, kuras rotā Svētā Jura lentītes, vairāku privātpersonu un dažu uzņēmumu starpā vīd arī valsts uzņēmumam Latvijas pasts (LP) piederošs Renault Master, vēsta Diena.

LP preses pārstāve Agija Tērauda skaidro, ka "šis gadījums ir vecs", jo LP par šo faktu uzzinājis jau maijā un vairāk neviena uzņēmumam piederoša automašīna ar šādu simboliku apkārt nebraukājot. Lentītes piestiprināšana automašīnas šoferim izmaksājusi dārgi, jo par neatbilstošu automašīnas noformēšanu saņemtais sods bijis bargs - kā liecina LP sniegtā informācija, šoferis, kurš pieļāvis šo pārkāpumu, ir atbrīvots no darba.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas