Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Politiķi ieceri samazināt PVN pārtikai gan atbalsta, gan dēvē par haosu

Politiķu domas krasi atšķīrās, izvērtējot lauksaimnieku vēlmi panākt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu pārtikai, gan iesakot to noteikt 10-12% robežās, gan arī saucot par haosu un vējā izmestu naudu.

Biznesa portāla "Nozare.lv" priekšvēlēšanu diskusijā zemkopības ministra amata kandidāts Jānis Garbovskis (SC) norādīja, ka atbalsta 10% PVN likmi pārtikai. "Atbalstu 10% PVN ar noteikumu, ka netiek izdalītas atsevišķas kategorijas kā prioritātes. Zemniekam tas būtu "pielikums" pie piena vai gaļas naudas."

Arī Jānis Višņevskis (VL-TB/LNNK) atbalstīja PVN samazināšanu, taču - tikai atsevišķām produktu grupām. "Samazināto PVN var piemērot tikai tiem produktiem, kurus iegādājas mazturīgi cilvēki - pienam, maizei, dārzeņiem. Citādi piedzīvosim "bumeranga" efektu. Ja visiem produktiem samazināsim nodokli uz 10%, zemnieku saimniecībai nodokļa ieņēmuma nebūs, bet izdevumi - būs un nāksies PVN prasīt atpakaļ no valsts. Tas nozīmē mēnešiem ilgu gaidīšanu un nemitīgus auditus, un zemnieks nekādu labumu neiegūs."

Savukārt Saeimas deputāts Aivars Dronka (ZZS) norādīja, ka samazinātais PVN "varētu būt 12%, bet ar noteikumu, ka to varētu piemērot tikai vietējiem produktiem. Citu valstu produkcija ar samazinātu nodokli nav jāatbalsta."

Tikmēr zemkopības ministra amata kandidāts Andris Miglavs (ZRP) diskusijā norādīja, ka ar samazinātajām PVN likmēm nav jāaizraujas. "Ja nepieciešams sniegt atbalstu kādai iedzīvotāju mērķgrupai, tas jādara ar sociālās palīdzības instrumentiem. Nevajag radīt tirgū haosu un vēlmi izcelt atsevišķus produktus. Domājam, ka sniegsim atbalstu kādai iedzīvotāju grupai, bet patiesībā sniegsim atbalstu konkrētai ražotāju grupai."

Arī Saeimas deputāts Madars Lasmanis (V) neatbalstīja ieceri samazināt nodokli pārtikai, jo tas nav iespējams budžeta konsolidācijas apstākļos. "Runāt par samazināto PVN likmi gadā, kad gatavojamies konsolidēt budžetu, ir populistiski. Katru gadu tiek vērtētas iespējas un notiek diskusijas. Piekrītu kolēģim no ZRP, ka būtībā ieguvums ekonomikai nebūs jūtams. Jāsaprot, ka PVN samazinājums līdz 10% nenozīmē, ka tirdzniecībā pārtikas produkti kļūs lētāki par 10%.

Patlaban, kad tirdzniecības sektors nav pietiekami sakārtots un nav iespējams panākt cenu korekciju, tā ir vējā izsviesta nauda."

Uz Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes vadītāja Edmunda Treiberga jautājumu, kā tādā gadījumā zemnieki var konkurēt Eiropā, kur PVN pārtikai vairākās valstīs ir tikai līdz 7%, Miglavs norādīja uz nepareizu lietas būtības izpratni. "PVN ir pircējiem, nevis ražotājiem uzlikts nodoklis un būtu maldīgi un nekorekti vairot sabiedrībā viedokli, ka PVN samazināšana būs atbalsts ražotājiem. Tas būs atbalsts patērētājiem, turklāt ar nosacījumu, ka to "neapēdīs" tirdzniecības ķēdes," sacīja Miglavs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas