Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Politiska valsts uzņēmumu pārvalde pērn izmaksājusi vismaz 1,78 miljonus

Pēdējā gadā pirms valsts uzņēmumu padomju radikālas samazināšanas politiskajiem pilnvarniekiem atalgojumos izmaksāti vismaz 1,78 miljonu latu, izpētījis laikraksts Diena. Nevar apgalvot, ka neviens no gandrīz 120 ar partijām saistītajiem, ko _Dienai _izdevies saskaitīt valsts uzņēmumu pārvaldē, nebūtu kompetents un tādēļ nedrīkstētu tur atrasties. Taču viņi nav pieņemti konkursos vai ar jebkādu pamatojumu, kādēļ ir labākie attiecīgajam amatam.

ZZS valdes loceklis Kārlis Boldiševics pērn kļuvis par vislabāk atalgoto politisko pilnvarnieku, nomainot Aināra Šlesera (LPP/LC) padomnieku Daini Liepiņu. No valsts un tās uzņēmumiem K.Boldiševica kabatā pārslīdējuši 172 000 latu jeb Ls 14 355 mēnesī. Viņš ir Latvijas Valsts mežu valdes loceklis un vēl bez šī atrodas septiņos amatos valsts un NVO sektorā. Kad Jelgavas dome pērn lēma par atļauju savienot amatus, skanēja ironiski komentāri par acīmredzamu nepieciešamību strādāt arī naktīs.

Visvairāk uzņēmumu — 16 — ir Satiksmes ministrijas paspārnē. Daļa no tiem milži — dzelzceļš, lidosta, autoceļu uzturētāji — lielu konkursu rīkotāji, kas satiksmes ministra amatu padara ļoti iekārojamu. Tikai pēc amatpersonu pērnā gada deklarāciju iesniegšanas iespējams secināt, cik izmaksājis A.Šlesera "astoņkājis" jeb uzņēmumu vadībā ieceltais viņam pietuvināto cilvēku tīkls. Summā nav ietverti pārējo partiju pārstāvji, kuriem saticības labad arī atvēlēts neliels vietu skaits. Dienas aplēses rāda, ka A.Šlesera cilvēkiem pērn no valsts un uzņēmumu budžeta izmaksāti vairāk nekā Ls 847 884 (dažas deklarācijas nav pieejamas, tāpēc pilnīgi precīzu skaitli nosaukt nevar).

Šogad summai vajadzētu samazināties. Ne tikai tāpēc, ka jaunais satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) no padomēm "tīra" A.Šlesera cilvēkus, aizvietojot ar jaunās koalīcijas izvirzītajiem. Viņam nebūs tāda plašuma, kur izvērsties, jo no maija padomes varēs būt tikai lielajos uzņēmumos un ne lielākas par trim cilvēkiem. SM no 97 pašreizējām padomju vietām likvidēs 63. Aprēķināts, ka gadā tas ļaus uzņēmumiem ietaupīt Ls 407 328. Daļa "astoņkāja" gan pārcelta uz valdēm, kas nemainās līdz ar politisko pārraudzību un kur maksā vairāk.

Savējo iecelšanu praktizē visos līmeņos, nodarbinot viņus ne tikai valsts uzņēmumos, bet arī ministrijās — vairākās vienlaikus. Izteikti to dara Tautas partija, kas kopā ar koalīcijas partneriem Rīgas domē deputātu palīgus, sekretāres un citus partijas darboņus sasēdinājuši pat namu pārvalžu padomēs.

Arī tad, ja partija zaudē varu, par savējiem netiek aizmirsts. Bijušie A.Šlesera un Ivara Godmaņa preses sekretāri Ģirts Dripe un Edgars Vaikulis iecelti par viņu palīgiem Saeimā pēc tam, kad saņēma pieklājīgas kompensācijas par darba zaudēšanu ministru birojos. Deputāta palīga alga pērn bija Ls 670 mēnesī.


Žurnālistes Sanitas Jembergas rakstu "Zelta cilvēki" lasiet šodien laikrakstā "Diena"!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Diena pēta pērn vislabāk atalgotās amatpersonas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas