Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Postoša zemestrīce Haiti; Latvija izsaka līdzjūtību

Valsts prezidents Valdis Zatlers izteicis visdziļāko līdzjūtību Haiti prezidentam Renē Prevālam un Haiti tautai saistībā ar otrdien notikušo postošo zemestrīci, kas prasījusi tik daudzu cilvēku dzīvību, vēsta Prezidenta kanceleja. Joprojām nav ziņu, cik daudz cilvēku dzīvības varētu būt prasījusi dabas stihija.

Ārlietu ministrijai nav ziņu, ka Portoprensā un tās apkārtnē varētu atrasties Latvijas iedzīvotāji, LNT šorīt informēja Latvijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Rets Plēsums.

Postoša septiņas balles spēcīga zemestrīce otrdien skārusi Haiti galvaspilsētu Portoprensu, nodarot lielu postažu un raisot bažas, ka gājuši bojā simtiem cilvēku. Glābšanas darbus apgrūtina apstāklis, ka dažas minūtes pēc zemestrīces nabadzīgajā salā pārtrūka sakari. "Portoprensas centrs ir nopostīts, tā ir katastrofa," sacīja vietējais iedzīvotājs Pjērs.

Pēc citu iedzīvotāju teiktā, zemestrīce, kura ilgusi 60 sekundes, nav pasargājusi nevienu divu miljonu iedzīvotāju lielās pilsētas daļu.

Pazemes grūdienā smagi cietusi ANO Stabilizācijas misijas Haiti (MINUSTAH) galvenā mītne un ar lielu daļu personāla nav izdevies nodibināt kontaktus. "Liela daļa ANO Stabilizācijas misijas Haiti galvenās mītnes ir sabrukusi. Zem gruvešiem ir liels skaits cilvēku, gan mirušu, gan ievainotu," sacīja vietējais darbinieks.

Vietējie mediji ziņo, ka zemestrīcē nodarīti smagi postījumi prezidenta pilij, parlamentam, katedrālei un vairākām ministrijām. Sabrukušas arī slimnīcas, viesnīcas un skolas. Ēkām, kuras palikušas stāvot, izveidojušās lielas un garas plaisas.

ASV ģeoloģiskais dienests (USGS) pavēstīja, ka pēc sākotnējām aplēsēm zemestrīces spēks bija 7,3 balles un tās epicentrs atradies 16 kilometru attālumā no galvaspilsētas. Zemestrīce notikusi plkst.23.53 pēc Latvijas laika. Zemestrīce bija jūtama arī Kubā un Dominikānas Republikā, taču lielākā daļa postījumu nodarīti Portoprensā un tās apkaimē.

Tūkstošiem pārbiedētu cilvēku metušies ielās, bet daudzi iedzīvotāji bijuši spiesti pamest savas sapostītās mājas un izvietojušies sporta laukumos un atklātās vietās.

Drīz pēc zemestrīces iestājās nakts un nopostītā pilsēta iegrima tumsā, vēl vairāk saasinot paniku un bailes iedzīvotāju vidū.

ASV, Kanāda, un virkne Latīņamerikas valstu izteikušas gatavību sniegt palīdzību Haiti.

(papildināta ar pēdējo rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas