Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Prāgā, pieminot komunisma upurus, rādītas latviešu filmas

Jau trešo gadu Prāgā notiek starptautisks festivāls Mene Tekel, kas piemin traģisko vēstures posmu, kad tika iznīcinātas miljoniem cilvēku dzīvības totalitāro varu režīmā. Festivāls notiek Čehijas Republikas 1948.gada februāra komunisma puča piemiņai un tas veltīts, lai uzrunātu jauno paaudzi.

Festivāls ir viens no oficiālajiem Čehijas Republikas prezidentūras ES ietvaros rīkotajiem pasākumiem. Tas notiek ar bijušo politieslodzīto starptautiskās organizācijas Inter Assoprezidenta, Kārļa Universitātes rektora, Prāgas mēra un Čehijas Republikas politieslodzīto konfederācijas atbalstu.

Festivāla ietvaros varēja redzēt arī divas Latvijas filmas - Edvīna Šņores «Padomju stāsts» un Dzintras Gekas «Reiz bija Sibīrija».

Dienu informēja režisore Dzintra Geka, Mene Tekel festivāla nosaukums sasaucas ar Bībeles vārdiem «Mene mene tekel ufarsin» par ļauna darba skaitīšanu un sodu. Viņa uzskata, ka komunistisko vadoņu un nežēlīgo noziegumu īstenotāju vardarbība un augstprātība bija vienlīdz sāpīga visai Eiropai, par ko liecina aculiecinieku baisās liecības. «Diemžēl mūsdienu sabiedrībā jūtama bīstama tolerance pret komunistisko ideologiju, tāpēc būtu jāmobilizē visas demokrātijas iespējas, lai atklātu un nosodītu totalitārisma režīmu,» uzskata režisore.

Festivāla laikā notiek izstādes, koncerti, dokumentālo filmu demonstrācijas, diskusijas ar aculieciniekiem. Šogad tajā bija aicināti piedalīties Latvijas, Lietuvas, Horvātijas un Slovēnijas pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas