Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pretrunīgos 2. pensiju līmeņa likuma grozījumus nodod komisijām

Valsts kases (VK) piesaistīšana 2.pensiju līmeņa naudas pārvaldīšanai, ko paredz Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sagatavotie Valsts fondēto pensiju likuma grozījumi, izkropļos vērtspapīru tirgu un radīs nevienlīdzīgus konkurences apstākļus, uzskata Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons.

Pēc viņa teiktā, ar nozari šāds priekšlikums netika saskaņots, arī Finanšu ministrija par komisijas iniciatīvu nav informēta. Ceturtdien Saeima atbalstīja likumprojekta nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, kā arī Sociālo un darba lietu komisijai. 2.pensiju līmenis ir katra nodokļu maksātāja veidotais uzkrājums savai nākotnes pensijai. VK ar šīs naudas pārvaldīšanu nodarbojās līdz 2007.gada novembrim, pēc tam pilnībā nododot šo funkciju privātajiem pensiju pārvaldītājiem. Saeimas Sociālo lietu komisija likumprojekta anotācijā norāda, ka VK piedāvātā konservatīvā ieguldījumu plāna ienesīgums pārsniedza vidējo nozares ienesīgumu konservatīviem pensiju plāniem, turklāt izmaksas par plāna pārvaldi ir bijušas viszemākās nozarē. Grozījumi neparedz esošo pensiju uzkrājumu nodošanu VK, bet gan tikai VK piesaistīšanu 2.pensiju līmeņa naudas pārvaldīšanai līdzās privātām ieguldījumu sabiedrībām.

Oponējot komisijas izteiktajiem argumentiem par labu šādām izmaiņām, T.Tverijons uzsver — ir nekorekti salīdzināt VK un privāto kompāniju pensiju plāna ienesīgumu, jo VK kā budžeta iestādei pensiju pārvaldīšana neprasa papildu izmaksas. Atkal iesaistoties šajā tirgū, VK varētu nonākt interešu konfliktā — tā pati gan izlaistu obligācijas, gan izpirktu tās, lai ieguldītu šajos vērtspapīros pensiju naudu, uzsver T.Tverijons. Viņaprāt, deputātu iniciatīva skaidrojama vienīgi ar vēlmi piesaistīt papildu finansējumu budžeta lāpīšanai un pensiju izmaksai. Asociācijas vadītājs arī vērš uzmanību, ka VK šajā gadījumā būtu privileģētā stāvoklī, jo tās darbību neuzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Swedbank ieguldījumu pārvaldes sabiedrības vadītājs Harijs Švarcs savukārt uzsver, ka konservatīvo plānu vidējais ienesīgums 2008.gadā bija 2,18%, tas esot adekvāti pašreizējai situācijai. Viņš pauž bažas, ka deputātu idejas īstenošanai būs vajadzīgs papildu finansējums, lai VK spētu nodrošināt pārvaldīšanu, kontroli un grāmatvedību. "Pastāv arī risks, ka komisijas maksas, ja tās tiktu apzināti noteiktas zemākas nekā privāto pārvaldnieku plānos, nesegs visas papildu izmaksas, kas radīsies, īstenojot šo projektu," piesardzīgs ir H.Švarcs.

Jau vēstīts, ka šogad tika nolemts nepalielināt 2.pensiju līmenim atskaitāmo iemaksu īpatsvaru, kas sociālajām budžetam papildus nodrošināja ap 40 milj. latu.


(papildināta 2. rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas