Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Privāto bērnudārzu pārstāvji: Domes piedāvātais risinājums bērnudārzu rindu īsināšanai nevieš paļāvību

Rīgas domes piedāvājumu finansēt bērnudārzu grupiņas un līdzfinansēt atsevišķas vietas privātajos bērnudārzos atzinīgi novērtējuši gan bērnu vecāki, gan privātās pirmsskolas izglītības iestādes, tomēr noteikumi nevieš paļāvību, ka šādu kārtību Rīgas dome uzturēs ilgtermiņā.

Jaunie Saistošie noteikumi par kārtību, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju, pirms nodošanas apstiprināšanai Rīgas domē skatīti Izglītības, kultūras un sporta komitejā.

Gan vecāku, gan privāto bērnudārzu pārstāvji jaunos noteikumus vērtē atzinīgi, tomēr norāda, ka tajos nav paredzēts konkrēts saistību termiņš, tāpēc pašreizējais variants nevieš paļāvību, ka šādu pozitīvu risinājumu pašvaldībai izdosies īstenot ilgtermiņā.

Jau ziņots, ka bērnudārza rindu problēmas risināšanā Rīgas pašvaldība nolēmusi iesaistīt privātās pirmsskolas izglītības iestādes. Rīgas dome plāno konkursa kārtībā iepirkt grupiņas, kurās par vienu bērnu maksās līdz 125 latiem un kurās varēs mācīties pašvaldības rindā reģistrētie bērni. Vecāki, kuru bērni apmeklē privāto bērnudārzu un vienlaikus saglabās vietu rindā uz pašvaldības dārziņu, turpinās saņemt 30 latus. Savukārt to bērnu vecākiem, kuru atvasītes apmeklē privāto bērnudārzu un kuri izstāsies no rindas uz pašvaldības dārziņu, pašvaldība nodrošinās 93 latu līdzfinansējumu, taču starpība vecākiem būs jāpiemaksā pašiem.

Šā gada budžetā pašvaldība šim mērķim paredzējusi 1 194 379 latus.

Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktora vietnieks Ivars Balamovskis piektdien komitejas sēdē atzina, ka šobrīd ir grūti prognozēt, vai ar šo summu būs gana. Tas atkarīgs gan no grupu iepirkuma konkursa rezultātiem, gan vecāku skaita, kas pieteiksies uz līdzfinansējumu. Ja tas būs nepieciešams, departaments būtu gatavs rudenī rosināt budžeta grozījumus, lai nosegtu noslēgtās līguma saistības.

Vienlaikus Rīgas domes deputāts Elmārs Vēbers (JL) kritizēja, ka noteikumos nav noteikts laiks, kurā pašvaldībai vecāki iepriekš jāinformē par finansēšanas pārtraukšanu.

Balamovskis sacīja, ka līdzfinansējuma gadījumā tiks slēgts trīs pušu līgums ar vecākiem, izglītības iestādi un pašvaldību. Ja pašvaldība, sastādot tekošā gada budžetu, samazinās līdzekļus, tai tik un tā būs jārēķinās ar līgumsaistībām uz noteiktu laiku periodu, kas būs minētas līgumā. Ņemot vērā liegumu pašvaldībām uzņemties ilgtermiņa saistības, līgumi ar vecākiem un privātajiem bērnudārziem tiks slēgti uz vienu gadu.

Tomēr nav zināms, vai arī nākamajos gados līdzekļi tiks paredzēti nepieciešamajā apjomā, jo pašvaldība nevar uzņemties saistības, kuru termiņš pārsniedz vienu gadu.

Vecāku iniciatīvas grupas "Nauda seko bērnam" pārstāve Daina Kazāka aģentūrai LETA atzina, ka pašreizējie noteikumi ir saistīti ar risku, jo, lai saņemtu 93 latu līdzfinansējumu, vecākiem jāatsakās no rindas pašvaldības dārziņā. Gadījumā, ja dome budžetā vairs neparedzētu līdzekļus sadarbībai ar privātajiem bērnudārziem, vecākiem rindā būtu jāstājas no jauna. Vecāku un privāto bērnudārzu pārstāvji cer, ka uz šādu "politisku pašnāvību" gan pašvaldības amatpersonas nebūs gatavas.

Pašlaik rindā uz vietu pašvaldības bērnudārzā reģistrēti 5000 bērnu. Iesaistot privātās pirmsskolas izglītības iestādes, pašvaldība cer septembrī ar vietu bērnudārzā nodrošināt 1000 mazos rīdziniekus. Vēl 500 vietas papildus plānots nodrošināt arī pašvaldības bērnudārzos.

Jaunos noteikumus ceturtdien, 19.maijā, plānots apstiprināt Rīgas domes sēdē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas