Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Profesors Lācis atstādināts par dārgas aparatūras pasūtīšanu bez slimnīcas ziņas

P. Stradiņa slimnīcas vadība Sirds ķirurģijas centra vadītāju profesoru Romanu Lāci no amata atstādinājusi, jo viņš, nesaskaņojot ar valdi, rīkojies aizmuguriski – mutiski vienojies ar medicīnas aparatūru ražotāju Arbor Medical Korporācija par 875 000 latu vērtas aparatūras piegādi. 

Aparatūra bija iecerēta sirds ķirurģijas operāciju veikšanai, taču, kā atzina slimnīcas valdes priekšsēdētājs Arnolds Atis Veinbergs, bez tās var iztikt, un slimnīca to šobrīd nevar atļauties. 

Dārgā aparatūra 33 kastēs slimnīcā piegādāta 6.decembrī, pēc tam slimnīca esot sākusi izmeklēt, kā tā nonākusi. Šobrīd aparatūra – hibrīdzāle ar angiogrāfu – ir neizpakota, un tā kā slimnīcai neesot naudas tās iegādei, vadība cer panākt vienošanos, ka aparatūru ražotājs aizgādās prom. Par šo aparatūru nekas neesot iemaksāts. 

Tiesa, A.A. Veinbergs norāda: lai varētu aparatūru uzstādīt, jāaprīko operāciju zāle, kas izmaksātu 150 000 – 200 000 latu. 

Tiesa, sākotnēji pašas slimnīcas plānos bija iegādāties dārgo sirds ķirurģijas aparatūru. Proti, 2009.gadā slimnīca izsludināja konkursu lielam medicīnas preču iepirkumam, tajā ietilpa arī hibrīdzāle ar angiogrāfu. Kopējā iepirkuma summa bija plānota 5,6 miljoni latu.  Šā gada 18. janvārī tika noslēgts līgums ar konkursa uzvarētāju SIA Arbor Medical Korporāciju par medicīnas preču iepirkšanu. 

«Ņemot vērā 2009.gada finansiālo situāciju, mēs cerējām, ka šajā gadā finansiālās iespējas būs lielākas, tāpēc mēs to iekļāvām arī šajā konkursā. Pozīcijas ir izkonkursētas, bet nav teikts, ka tās ir obligāti jāievēro,» saka A.A. Veinbergs. Tiesa, par atsevišķu pozīciju, piemēram, hibrīdzāles piegādi ir jābūt rakstiskam līgumam, minēts noslēgtajā līgumā. 

«(Vasarā) Rātfelderes kundze, kura ir Arbor Medical korporācija vadītāja, griezās pie profesora Lāča, vai tiešām šī hibrīdzāle tiks pasūtīta – uzsākta ražošana. Mutiski Lācis apstiprinājis, ka ņemšot,» skaidro A.A. Veinbergs un piebilst – viņš neinformēja par to slimnīcas valdi. 

«Šajā gadījumā profesors Lācis ir atstādināts līdz apstākļu noskaidrošanai no Sirds ķirurģijas centra vadītāja pienākumu veikšanas,» saka A.A. Veinbergs. Ārsta pienākumus gan viņš turpina pildīt. Profesoru R. Lāci no amata atstādināja 7.decembrī, viņa vietā nozīmēts sirds ķirurgs Pēteris Stradiņš.

Pašu profesoru R. Lāci Dienai slimnīcā neizdevās satikt. Pēc slimnīcas sabiedrisko attiecību pārstāvju teiktā, viņš ir atteicies runāt ar masu medijiem. Tiesa, R. Lāča kabinetā bija viņa sekretāre, kura arī atstādināta no amata. Iespējams, viņa bija pieņēmusi atvesto aparatūru.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas