Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Psiholoģe: krīze liedz vardarbības upuriem pārtraukt nevēlamās attiecības

Ekonomiskās krīzes radītie apstākļi aizvien biežāk liedz vardarbības upuriem pārtraukt viņiem nevēlamās attiecības.

Šādu viedokli intervijā aģentūrai BNS pauda Krīzes centra "Skalbes" psiholoģe Inese Ruka.

Speciāliste uzsvēra, ka patlaban no vardarbības cietušajai pusei ir daudz grūtāk atrast resursus, lai savu situāciju mainītu. Ja vēl pirms kāda laika no vardarbības ģimenē cietušajiem bija iespēja pārtraukt vardarbīgās attiecības, aizbraukt uz citu pilsētu, atrast darbu un lēnām sākt patstāvīgu dzīvi, tad pašlaik situācija ir krietni vien biedējošāka.

"Diemžēl būs atkal situācijas, ka tieši materiālo apstākļu dēļ upurim jādzīvo vardarbīgās attiecībās. Protams, ne visi to izvēlēsies, bet tas tomēr ir svarīgs aspekts. Ja varmāka nodrošina ģimeni un bērnus, tas ir labāk, nekā palikt pilnībā uz ielas. Tāpēc pieļauju, ka upuris krietni vairāk samierināsies ar neizturamām personiskajām attiecībām, saprotot, ka atrast darbu, lai uzturētu sevi un bērnus, ir krietni vien grūti, lai neteiktu neiespējami," paskaidroja speciāliste.

Psiholoģe gan noraidīja iespēju, ka krīzes radītās spriedzes dēļ strauji varētu palielināties to ģimeņu skaits, kur vardarbība pret partneri vai citiem ģimenes locekļiem ir kļuvusi par ikdienu.

"Pieļauju, ka vardarbība ģimenē ir palikusi aktuālāka tajās ģimenēs, kur agresivitāte kā dusmu izpaušanas veids jau iepriekš ir bijusi problēma.. Bet es neteiktu, ka nevardarbīgs cilvēks spriedzes dēļ var kļūt vardarbīgs. Drīzāk varētu būt tas, ka spriedzes dēļ cilvēks var norauties, bet tā drīzāk būs viena šāda reize, viena dusmu vai agresijas lēkme, ne vardarbība kā konstanta parādība ģimenē," klāstīja Ruka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas