Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pupele: no kļūdām jāmācās, veidojot vienoto ātrās palīdzības sistēmu

Mēs esam procesā un no kļūdām jāmācās, taču nevar teikt, ka procesa laikā cilvēki mirst, šodien Latvijas televīzijā sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Renāte Pupele. Viņa komentēja situāciju, kad pēc avārijas Limbažu pusē ātrā palīdzība bija jāgaida 45 minūtes. Par šo gadījumu vēstīja Latvijas televīzija. R.Pupele sacīja, ka notiek izmeklēšana, kāpēc ātrā palīdzība ieradās tik vēlu.

Viņa sacīja, ka “gadiem cīnās” par to, lai no visiem mobilajiem tālruņiem ātros varētu izsaukt “pa tiešo”.

“Daudzu gadu garumā cīnāmies par to, lai ātrajai palīdzībai būtu tiešais iezvans. Pa 03 zvans aiziet uz rajonu un vietu, kur nepieciešama palīdzība. Bet pa 03 nevar piezvanīt no jebkura mobilā telefona. Tas, ko mēs prasām, lai atrisinātu problēmu, ka ar trīsciparu zvanu pa tiešo var sazvanīt neatliekamo palīdzību. Tāda iespēja šobrīd netiek nodrošināta,” sacīja R.Pupele. Viņa minēja, ka to joprojām nav izdevies panākt, iespējams, tāpēc, ka tas prasa papildus ieguldījumus mobilo sakaru operatotriem.

Diena jau rakstīja, ka vienotā ātrās palīdzības dienesta sistēmu šogad varētu sākt iedzīvināt Rīgā un Vidzemē.  Sistēma paredz - pie pacienta brauks tuvākie ātrie. Kopumā dienesta izveidei paredzēts 7,6 miljonu latu finansējums no ES Eiropas Reģionālās attīstības fonda, liela daļa naudas aizies vienotas programmatūras izveidei. No šiem līdzekļiem šogad tiks apgūti 2,7 miljoni, Latvijas līdzfinansējums plānots Ls 485 000.

Zināms, ka reģionu centri būs Rīgā, Valmierā, Kuldīgā un Jelgavā. Kura pilsēta būs Latgales centrs, vēl vērtē. Šobrīd noteikts, ka pilsētā ātrajiem pie pacienta jāierodas 15 minūtēs, lauku teritorijās - 25. Ieviešot vienotu dienestu, arī lauku rajonos tām vajadzētu būt 15 minūtēm. Lielākajā daļā rajonu dispečeri datus par izsaukumiem pieraksta ar roku uz papīra, kas neizslēdz kļūdas. "Tur diemžēl ne vienmēr var pilnībā un operatīvi izvērtēt darba kvalitāti," iepriekš Dienai atzina R.Pupele.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas