Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

PVN paaugstina līdz 22%, stājas spēkā vairāki jauni likumi

No 1.janvāra PVN likme tiek paaugstināta līdz 22%, tiesnešus un deputātus iekļauj vienotajā atalgojuma sistēmā, nedaudz samazinās  iedzīvotāju ienākuma nodoklis, neapliekamais minimums tiek palielināts līdz 45 latiem un stājas spēkā vairāki citi likumi.


Samazinātās likmes pieaugs no 10% uz 12%. Ar pamatlikmi - 22% - turpmāk tiks aplikta arī ir elektroenerģijas piegāde iedzīvotājiem.


2011.gadā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme būs 25 % līdzšinējo 26 % vietā.  Ar 2011.gada 1.janvāri obligāto iemaksu likme darba ņēmējam vispārīgajā gadījumā ir 35,09 %, kur darba devējs maksā 24,09, bet darba ņēmējs – 11 %. Iepriekš darba ņēmēja daļa bija deviņi %.

No 2011.gada 1.janvāra stājas spēkā vēl virkne jaunu likumu - ģimenēm ar trim bērniem būs 20% transportlīdzekļu nodevas atvieglojums, tiesnešus un deputātus iekļauj vienotajā atalgojuma sistēmā, ģimeni atzīs par trūcīgu, ja vidējie ienākumi vienam ģimenes loceklim nepārsniegs 90 latus, slimnīcām būs jāziņo policijai par pacientiem ar vardarbības pazīmēm, bezstrīdus laulības šķirs notāri, invaliditātes grupas piešķirs no 18 gadiem, bērni-invalīdi varēs braukt bez maksas, no šodienas ieviesta jaunā dienesta auto nodokļa maksa, neapliekamais minimums tiek palielināts līdz 45 latiem,  minimālā alga tiek paaugstināta līdz 200 latiem, par 9,5% pieaugs maksa par sašķidrināto gāzi daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem, Garantēto noguldījumu summu palielina līdz 100 000 eiro.

Tiek palielināta nodokļa likme dzīvojamām mājām. Atkarībā no dzīvojamās mājas vai dzīvokļa kadastrālās vērtības nodokļa likme būs no 0,2 līdz 0,6 %. Īpašumiem ar augstāku kadastrālo vērtību tiks piemērota lielākā nodokļa likme. Līdz šim nekustamā īpašuma nodokļa likme bija no 0,1 līdz 0,3 %. Minimālais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums katram nodokļa maksātājam katrā pašvaldībā tiek noteikts 5 lati.
Savukārt akcīzes nodokļa likme bezalkoholiskajiem dzērieniem nākamgad būs 5,2 lati par 100 litriem līdzšinējo četru latu vietā.


Par lielām investīcijām, kas veiktas, lai paplašinātu ražošanu Latvijas prioritārajās nozarēs, tiek piemērotas nodokļa atlaides. Lai pretendētu uz nodokļa atlaidi, uzņēmumam būs jāiegulda vismaz pieci miljoni latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas