Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Radošās savienības pulcēsies plēnumā, situāciju salīdzina ar 1988.gadu

Latvijas Radošo savienību padome šodienas situāciju Latvijā salīdzinājusi ar 1988.gadu. Šodienas situācija nav mazāk nozīmīga, teikts izplatītajā paziņojumā. Latvijas inteliģence uzskata, ka Latvijas valsts pastāvēšana ir apdraudēta, tiek izsaimniekoti tās cilvēkresursi, vieglu roku ļaujot cilvēkiem aizbraukt no valsts.

Latviešu valoda globalizācijas apstākļos var neizdzīvot, jo strauji sarūk tās lietotāju skaits un tā netiek valstiski aizsargāta. “Šodienas svarīgākais jautājums - vai Latvija 2009.gadā ir tāda, kādu mēs to vēlamies redzēt? Pirms 21 gada 1988. gada 1.jūnijā plēnums bija pagrieziena punkts Latvijai, šodienas situācija nav mazāk nozīmīga,” padome paskaidrojusi plēnuma sasaukšanas iemeslus.

Latvijas Radošās savienības 1.jūnijā organizēs plēnumu Latvijas Nacionālajā teātrī. Uz to aicināts ikviens, “kas nav mierā ar to, ka mūsu acu priekšā tiek izsaimniekota Latvijas ekonomika, iznīcināta kultūra, izniekota vēsturiskā iespēja veidot pašiem savu valsti”.

1988.gada 1. un 2.jūnijs pieteica sākumu Baltijas republiku valstiskuma atjaunošanai, atceras dzejnieks un toreizējais Rakstnieku savienības vadītājs Jānis Peters. Plēnuma sasaukšanas iniciatīva piederēja Rakstnieku savienībai, kas ģenerēja sabiedrībai nozīmīgas idejas un, konsolidējoties ar pārējām radošajām savienībām, kļuva par padomju varai negaidītu spēku.

1. un 2.jūnija saiets tika iecerēts kā pirmais oficiālais protests pret nacionālo nihilismu, latviešu pārtautošanu un republikas pazemošanu visā gandrīz 50 gadu vēsturē. Īpaši nozīmīga bija konferences tēze par balto plankumu likvidēšanu vēstures jautājumos un rezolūcijā ierakstītais: «Lai atjaunotu vēsturisko patiesību, iepazīstināt republikas sabiedrību ar Ribentropa-Molotova 1939.gada 23.augusta pakta slepenajiem protokoliem.» Toreizējā politiskā komentētāja Mavrika Vulfsona runa bija pirmā no oficiālas un atklātas tribīnes visā Padomju Savienībā par Vācijas-PSRS 1939.gada līguma un slepeno protokolu nelikumību.

Latvijas Radošo savienību padomē ietilpst Latvijas Komponistu savienība, Latvijas Dizaineru savienība, Latvijas Zinātnieku savienība, Mākslinieku savienība, Rakstnieku savienība, Latvijas Kinematogrāfistu savienība, Latvijas Teātra darbinieku savienība, Latvijas Fotogrāfijas mākslas savienība FIAP, Latvijas Dramaturgu ģilde un Latvijas Arhitektu savienība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

PLĀNOTĀ PROGRAMMA

10.00 - 10.30 Ievads

Uģis Prauliņš, Latvijas Radošo savienību padomes priekšsēdētājs

Jānis Peters, 1988.g. RS paplašinātā plēnuma vadītājs, dzejnieks

10.00 - 12.00 Vērtības

Humānā krīze. Kultūras un mākslas vērtība un pieejamība sabiedrībā. Pilsoniskais konformisms.

Janīna Kursīte, Dr.habil.philol., LZA akadēmiķe, LU profesore

Knuts Skujenieks, dzejnieks

Ojārs Rubenis, Latvijas Nacionālā teātra direktors 

Ieva Romanova, Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja

Mārtiņš Heimrāts, Mākslinieku savienības priekšsēdētājs

Žanete Jaunzeme, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētāja

Jānis Liepiņš, diriģents, un citi runātāji.

Debates

12..00 - 13.15 Kultūra

Jūsu pārlūkprogrammā šis attēls varētu nebūt redzams.

Kultūras pievienotā ekonomiskā vērtība. Sociālā un ekonomiskā atdeve. Mecenātisms un ilgtermiņa investīcijas kultūrvides sakārtošanā. Radošo nozaru iespējas ārvalstu investīciju piesaistei. Valsts Kultūrkapitāla fonda stratēģiskā nozīme.

Ints Dālderis, LR kultūras ministrs

Andris Lauciņš, Ārvalstu investoru padomes priekšsēdētājs

Edgars Vērpe, Valsts kultūrkapitāla fonda direktors

Inguna Lauce, Dizaineru savienība

Ivars Kalviņš, Zinātnieku savienības priekšsēdētājs, un citi runātāji.

Debates

13.15 – 13.45 Ūdens pauze

13.00 - 15.00 Nākotne. Debates

Kāds ir rīcības plāns, lai mainītu attieksmi pret kultūru un mākslu sabiedrībā? Kā izvairīties no brīža, kad kļūsim savā valstī tikai iedzīvotāji, nevis pilsoņi, kuru griba tiek respektēta? Kādi ir darba “instrumenti”, lai nosargātu tautu un mentalitāti globalizācijas apstākļos? Kāda būs latviešu valodas vieta Latvijā?

Dagmāra Beitnere, socioloģe

Zane Kreicberga, Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociācija LKNVOA

Ieva Melgalve, rakstniece, un citi runātāji.

Debates

15.00 - 16.00 Rezolūcijas izveidošana un pieņemšana

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas