Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Raidījums: VNĪ tērēs 6 miljonus jaunas ēkas iegādei vai būvēšanai

Valsts nekustamās mantas pārvaldītājs Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) nolēmis krīzes laikā nevis taupīt, bet novirzīt sešus miljonus latu jaunas ēkas celtniecībai vai jau gatavas iegādei, svētdien vēsta TV3 raidījums Nekā personīga. Lai šāds darījums varētu notikt, jau esot pieņemti statūtu grozījumi meitas kompānijā.

Valsts kontrole ir neizpratnē, kāpēc valsts uzņēmums, kas nav pildījis savas saistības pret valsti un atmaksājis vairāk nekā septiņus miljonus latu valsts budžetā, atrod gandrīz tikpat lielu summu, lai būvētos. Turklāt šie darbi uzticēti valsts uzņēmuma meitas kompānijai, kas Valsts kontrolei rada bažas par līdzekļu nokontrolētu izlietojumu, jo uz to neattiecas iepirkumu likums.

Valsts nekustamo īpašumu valdes priekšsēdētājs Māris Kaijaks Nekā personīga atzina, ka neapstrīd šīs informācijas patiesumu, «bet es tomēr gribētu teikt, ka šī informācija attiecas uz sabiedrības komercdarbību un tā ir nosacīti ierobežotas pieejamības informācija».

11.februārī izdarīti grozījumi statūtos, kas paredz ieguldīt meitas kompānijas pamatkapitālā VNĪ Investīcijas 6 miljonus latu. Divi miljoni jau atmaksāti, atlikusī nauda jāiemaksā līdz augustam, vēsta raidījums.

Valsts kontrole plašā revīzijā atklājusi, ka VNĪ, atsavinot īpašumus, palikusi valsts budžetā parādā lielu summu – 7 miljonus 200 tūkstošus latu. Kur šādā situācijā atradušies lieki 6 miljoni, ko guldīt jaunā ēkā, kapitāldaļu turētājs uzņēmumā - Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis (TP) skaidro negribīgi: «Neesmu šobrīd saņēmis šo informāciju, acīmredzami būšu spiests iepazīties!»

Nekā personīga rīcībā ir ziņas, ka naudu plānots ieguldīt meitas kompānijā VNĪ Investīcijas, kur vienīgā amatpersona ir kāds Gints Liepaskalns. Kā raidījumam pastāstīja Finanšu ministrijā, G.Liepaskalns ir M.Bičevska ārštata eksperts finanšu nozares jautājumos. Arī G.Liepaskalna māsa Evija ir M.Bičevska palīdze.

Tautas partijas biedri Gints Liepaskalns un Mārtiņš Bičevskis kopā sastrādājās Tieslietu ministrijā. Abi ir arī biznesa partneri – līdzīpašnieki uzņēmumā Inčukalna nami (SIA Inčukalna nami: M.Bičevskis – 25%, G.Liepaskalns - 25%, Vēveris 50%).

Pārsteigta par šādu sešu miljonu tērēšanu ir Valsts kontrole, kas tikko ir pabeigusi revīziju Valsts nekustamajos īpašumos. Valsts kontroliere Inguna Sudraba raidījumam teica: «Pati Finanšu ministrija strādā pie tā, lai grozītu budžetu, mazinātu visus izdevumus, meklējam pa pasauli naudu, kas mums aizdotu, un mēs paši šādā veidā izņemam līdzekļus un ieguldām meitas kompānijā.»

Kā atzina I.Sudraba, «ja gribas realizēt projektu bez konkursa, apejot publisko iepirkumu likuma prasības, tad noteikti ir izdevīgi, izveidot meitas firmu, jo tālākie darījumi nav pakļauti caurspīdīgām atklātām procedūrām».

Nekā personīga rīcībā ir neoficiāla informācija, ka viens no reālākajiem zemes gabaliem, kuru Valsts nekustamie īpašumi nolūkojuši, ir teritorija līdzās vēl neuzceltajai Nacionālajai bibliotēkai – zemes gabals Akmeņu ielā 14. Patlaban saplēsta norāde vēsta, ka šeit ieplānots uzcelt piecstāvu biroju un dzīvojamo ēku.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas