Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Rakstniece Manfelde lūdz atcelt nodokļa piespiedu piedziņu; VID nekomentē

Rakstniece Andra Manfelde, kuras apgādībā ir divus gadus vecs bērns, medijiem nosūtījusi publisku vēstuli, kurā lūdz uz nenoteiktu laiku iesaldēt viņas nodokļu parādu valstij Ls 220,17, kā arī atcelt soda procentus Ls 91,99. Kopā viņas nodokļu parāds valstij ir Ls 312,16.

Latvijā ir bargākā ziema 14 gados, diemžēl daudziem tā kļūs arī pēdējā, vismaz uz Latvijas zemes, raksta A.Manfelde. «Šoziem pat bankas un namsaimnieki atceļ soda procentus, bet tikai ne ne Valsts ieņēmumu dienests. Vēlos solidarizēties ar parādniekiem un atklātībā nodot manu vēstuli adresētu Finanšu ministram, ekonomikas ministram un Valsts ieņēmumu dienestam,» norāda A.Manfelde.

Rakstniece vēstulē finanšu ministram Einaram Repšem (JL), ekonomikas ministram Artim Kamparam (JL), VID ģenerāldirektora vietas izpildītājai Nellijai Jezdakovai un VID Tukuma nodaļas vadītājam Ziedonim Pelsim raksta, ka viņai nav nekustamu īpašumu, viņa nestrādā algotu darbu un nav regulāru ienākumu.

«Autoratlīdzības un autorhonorāru ienākumi nav prognozējumi. Pagājušā gada maija, augusta, novembra mēnešos, mani ienākumi nesasniedza pat likumā noteiktās trūcīgas personas iztiku. Šā gada janvāra mēnesī ienākumi ir minimālās algas apmērā,» raksta A.Manfelde.

Viņa arī vaicā - ja nav likuma, kas apturētu soda procentu uzskaiti, tad kāpēc sociālās katastrofas laikā tāds likums netiek radīts. Literāte nepiekrīt arī soda procentiem un vaicā: «Vai tiešām likuma burts stāv augstāk par cilvēku?»

A.Manfelde norāda, ka šī konfliktsituācija nav radusies ļaunprātīgas darbības dēļ. «Tuvākajā laikā atteikšos no pašnodarbinātās personas statusa,» raksta A.Manfelde.

Jau ziņots, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) brīdinājis arī mūziķi Intaru Busuli par to, ka viņš nav samaksājis pāris tūkstošus latu lielu nodokļa parādu. VID novembra beigās mūziķim nosūtījis brīdinājumu, ka viņam līdz 17.decembrim jāsamaksā 2231 latu lielais iedzīvotāju ienākuma nodokļa parāds, kas viņam izveidojies kā pašnodarbinātai personai. Ja viņš noteiktajā laikā summu nesamaksās, VID solīja to piedzīt piespiedu kārtā.

VID Komunikācijas daļā Dienai paskaidroja, ka likums aizliedz VID sniegt informāciju par konkrētiem nodokļu maksātājiem, tādēļ atbilde par to, kāda pašlaik ir situācija ar I.Busuļa nodokļu parādiem un kādēļ A.Manfeldes gadījumā netiek iesaldēts vai atcelts parāds, nebūs.

VID gatavs sniegt tikai vispārīgu informāciju par to, kādos gadījumos ir iespējams atlikt nodokļu maksājumus vai parādus sadalīt pa maksājumiem, kā arī kāda ir VID lēmumu pārsūdzības kārtība.

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) uz A.Manfeldes lūgumu piektdien nekādu atbildi nesniedza. Viņa preses sekretārs Aleksis Jarockis pastāstīja, ka vēstule ir nodota Finanšu ministrijas ekspertiem, kas detalizēti izvērtēs tās saturu, kā arī autores izteiktos priekšlikumus.

(pievienota pēdējā ridnkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas