Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Repše ierosina disciplinārlietu arī pret VID vadītāju Jakānu

Piektdien finanšu ministrs Einars Repše (JL) ierosinājis disciplinārlietu pret VID ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu un VID Personāla un stratēģiskās attīstības pārvaldes Personāla administrēšanas un juridiskās daļas vadītāju Arti Zaļūksni. E. Repše uzskata, ka notikuši rupji tiesību normu pārkāpumi civildienesta attiecību izbeigšanas procesā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ierēdņiem Jāni Laizānu un Vasīliju Kivļonoku un tajā vainojami iepriekšminētie ierēdņi.

Finanšu ministrija (FM) atlaišanas pamatojumu atzinusi par prettiesiskiem. „Šo konkrēto gadījumu VID vadība varēja atrisināt likumīgā ceļā, piemēram, uz krimināllietas izskatīšanu laiku vainīgos atstādināt no amata pildīšanas," atlaišanas procedūru kritizē E. Repše. Izvērtējot VID rīcības likumību, kuru rezultātā ar VID ierēdņiem J. Laizānu un V. Kivļonoku tika izbeigtas civildienesta attiecības, FM atzina VID lēmums par atlaišanu par prettiesiskiem un uzlika par pienākumu VID vadībai atjaunot ierēdņus civildienestā.

A. Zaļūksnis kā kompetentā amatpersona rīkojumu tiesiskuma nodrošināšanas jomā vīzējis, savukārt VID ģenerāldirektors Dz. Jakāns ir parakstījis minētos rīkojumus, tādējādi abu rīcībā ir pieļauti rupji tiesību normu pārkāpumi, uzskata finanšu ministrs.

J. Laizāns un V. Kivļonoks no civildienesta tikai atbrīvoti pēc likuma „Par Valsts ieņēmumu dienestu” 29. panta 1. punkta, kas paredz, ka civildienesta tiesības drīkst izbeigt tikai tad, ja ir stājies spēkā spriedums krimināllietā. Atbrīvotās personas apsūdzētas t.s. žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu lietā. Ņemot vērā, ka attiecīgajās krimināllietās spriedums nebija stājies spēkā, tiesiski izbeigt civildienesta attiecības ar VID ierēdņiem nedrīkstēja. Tomēr VID vadība pieņēma lēmumu izbeigt civildienesta attiecības ar J. Laizānu un V. Kivļonoku, atsaucoties tieši uz šo pantu. Finanšu ministrs ir ierosinājis disciplinārlietu pret A. Zaļūksni par pienākuma – nodrošināt tiesiska administratīvā akta projekta sagatavošanu – nekvalitatīvu pildīšanu un disciplinārlietu pret Dz. Jakānu par pienākuma – nodrošināt VID darbības tiesiskumu, it īpaši acīmredzamu tiesību normu pārkāpumu konstatēšanas gadījumā – nekvalitatīvu pildīšanu.

A. Zaļūksnim un Dz. Jakānam līdz 24. septembrim jāiesniedz paskaidrojumi par minēto tiesību normu pārkāpumiem.

Jau vēstīts, ka pirmajā tiesas instancē par nelikumīgu žurnālistes telefona sarunu noklausīšanos notiesātie finanšu policisti V. Kivļonoks un J. Laizāns savu atlaišanu no darba šovasar pārsūdzēja FM, lūdzot to atzīt par prettiesisku. 8.septembrī FM lūgumus apmierināja, norādot, ka VID nebija tiesības viņus atlaist no darba, pamatojoties uz notiesājošo spriedumu, jo tas nav galīgs. Ņemot vērā, ka abi apsūdzētie spriedumu pārsūdzējuši, līdz pēdējam un galīgajam tiesas lēmumam vēl varētu paiet gadi. Tas nozīmē, ja apelācijas instances viņus beigās attaisnos, apsūdzētie varēs no valsts pieprasīt tūkstošiem latu lielu kompensāciju par ciešanām, ko radījusi atlaišana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas