Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Repše neuzskata, ka viņam būtu jāuzņemas politiskā atbildība par VID datu noplūdi

Finanšu ministrs Einars Repše neuzskata, ka viņam būtu jāuzņemas politiskā atbildība par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu noplūdi.

To viņš otrdien apliecināja žurnālistiem.

Repše uzsvēra, ka turpinās strādāt finanšu ministra amatā, jo viņam vēl daudz kas ir jāpaveic. "Būtu dīvaini, ja man būtu jāuzņemas atbildība par kļūdu sistēmā, kas pastāv jau kopš 2008.gada," viņš sacīja.

Finanšu ministrs pastāstīja, ka datu noplūdē vainojami drošības barjeras pārkāpumi un kļūdas, kas nevienā no EDS sistēmas pārbaudes posmiem nav atklātas. Viņš atzina, ka programmas izstrādes gaitā pieļautas kļūdas un tās nav pamanītas ne programmas izstrādē, ne pieņemšanā ekspluatācijā, ne programmas darbības laikā, ne auditoru veiktajās drošības pārbaudēs, kā arī pat ne tad, kad sākusies lielā datu noplūde.

Pēc Repšes teiktā, informācijas sistēmas aizsardzība nav bijusi augstā līmenī nevienā no posmiem un par datu noplūdi atbildīgi ir visi. "Ja mums būtu jāatrod viens grēkāzis, tādu būtu daudz," minēja ministrs, uzsverot, ka pašlaik atbildīgie nav jāmeklē, bet jākonstatē, kas sistēmā ir nogājis greizi un kā šādas kļūdas vairs neatkārtot.

Viņš norādīja, ka izmeklēšanas grupas, kas izvērtē VID datu noplūdi, vēl turpina darbu.

Jau vēstīts, ka VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā atrasts drošības caurums, pa kuru triju mēnešu laikā nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apmērā. Atbildību par datu noplūdi uzņēmusies cilvēku grupa, kas sevi dēvē par "Ceturtās atmodas tautas armiju" ("4ATA").

Pēdējās nedēļas laikā "4ATA" publicējusi informāciju par vairāku uzņēmumu darbinieku algām.

Ekonomikas policijas pārvaldes esošajā nodaļā, kas nodarbojas ar kibernoziegumu apkarošanu, sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību.

Savukārt Finanšu ministrijā izmeklēšana par datu noplūdi VID informācijas sistēmā beigsies 26.februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas