Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Repše: pašvaldībām tiks kompensēta IIN neizpilde; kopējā summa - teju desmit miljoni

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) _Dienai _apstiprināja, ka atbilstoši likumam pašvaldībām tiks kompensēta iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) prognozes neizpilde.

Kā jau vēstīts, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valde vēstulē premjeram Valdim Dombrovskim (JL) lūgusi kompensēt pašvaldībām IIN ieņēmumu prognozes neizpildi, lai tām būtu nepieciešamie finanšu līdzekļi pašvaldību funkciju veikšanai. Operatīvie dati liecinot, ka šā gada janvārī pašvaldību budžetā vērojama būtiska IIN ieņēmumu plāna neizpilde. Valsts kases mājas lapā publicētā informācija par šī nodokļa sadalījumu no Valsts kases sadales konta parāda, ka līdz 29.janvārim pašvaldībām bija sadalīti 23 525 091 lati, kas ir 69,55% no janvāra prognozes.

Finanšu ministrija (FM) informē, ka kopējā pašvaldībām kompensējamā summa varētu būt 9,48 miljoni latu.

Pēc FM datiem, Valsts kases sadales kontā janvārī ir saņemti 25 miljoni latu, kas ir 74% no prognozes, tādējādi kompensācijām būtu nepieciešami 6,11 miljoni latu. Rīgā IIN janvārī iekasēts 15,3 miljonu latu apmērā, kas ir 75,6% no prognozes, tādēļ kompensācijai būtu nepieciešami 3,3 miljoni latu. Ventspils janvārī no IIN saņēmusi 621 000 latu, kas ir 84,6% no prognozes, tādējādi kompensācijām būtu nepieciešami 54 000 latu.

Informācija ir apkopota par visu janvāri, tāpēc atšķiras no LPS izplatītajiem datiem, kas fiksēti uz 29.janvāri, skaidro ministrija.

Neizpildi tā skaidro ar to, ka daudzi darba devēji izmaksāja algas un arī samaksāja IIN nodokli par 2009.gada decembri jau decembra mēnesī. "Līdz ar to janvāris vienmēr ir bijis tas mēnesis, kad IIN ir ticis iekasēts mazāk nekā citos mēnešos, savukārt decembra izpilde vienmēr ir bijusi lielāka," skaidro FM.

E.Repše uzsvēra, ka ir svarīgi pavērot tendenci ceturkšņa griezumā, pieļaujot, ka pārējos mēnešos savukārt prognoze varētu tikt pārpildīta.

Viņš uzsvēra, ka atbilstoši likumam neizpilde tiks kompensēta. Saskaņā ar likumu, ja tiek konstatēta nodokļa ieņēmumu neizpilde vairāk nekā par 8% no gada sākuma, IIN ieņēmumu neizpildes kompensācija jāveic no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Prognozētie pašvaldību IIN ieņēmumi 2010.gadam ir 657 630 510 latu.

Jau pēc tam, kad gan E.Repše, gan FM bija nākusi klajā ar paziņojumu, ka pašvaldībām iztrūkums tiks kompensēts, arī Tautas partija (TP) valdes padome, kurā darbojas 15 reģionālo nodaļu deleģēti pārstāvji, izplatīja paziņojumu, kurā pauda viedokli, ka valstij iespējami ātri jākompensē pašvaldību janvārī neiegūtie nodokļa ieņēmumi un ka FM attiecīgais lēmumprojekts jāsagatavo izskatīšanai jau tuvākajā valdības sēdē.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas