Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Rīgā dzīvojošs katalānis: Dombrovska vārdi piemeta pagales ugunij, kas jau dega

Par Latvijas premjera Valda Dombrovska (Vienotība) izteikumiem saistībā ar Katalānijas neatkarības centieniem un to, kādu iespaidu tas radījis Spānijā, intervijā Aļonai Zanderei stāsta Rīgā dzīvojošs katalānis Horhe Garsija Martins.

Ko jūs domājat par to, ka mūsu premjers ir atzinis katalāņu centienus atdalīties no Spānijas?

Viņš ir krievs?

It kā ne.

Notikušais man liekas diezgan interesants. 11. septembris mums ir ļoti nozīmīgs datums - mēs svinam Katalonijas valsts svētkus. Un, ja šajā datumā tik nozīmīga persona kā Valdis Dombrovskis pasaka, ka atzīst mūsu neatkarības centienus, ziniet, tā ir bumba. Vēl neviens ārvalstu līderis nebija paudis atbalstu. Katalāņiem ir svarīgi, ka kāds no ārpuses novērtē mūsu darbu cīņā par neatkarību, tas dod spēku un iedvesmu cīnīties tālāk. Dombrovska vārdi vēl vairāk motivēja mūsu neatkarības kustību un raisīja bažas un neapmierinātību pārējā Spānijā.

Tiešām tik liela ietekme?

Spānijas labējais politiķu spārns Madridē ļoti cītīgi seko līdzi dažādiem izteikumiem, lai izmantotu tos pret pašiem katalāņiem. Man liekas, ka viņi manipulē ar jūsu premjera vārdiem, lai no jauna uzbruktu Katalonijai. Viņi mēģina valstī radīt spriedzi, jo starp Kataloniju un Madridi vienmēr valda tāda kā sacensība, protams, ne tik ļoti liela kā ar Basku Zemi, bet tomēr. Mēs jau saprotam, ka Dombrovska kungs pateica to nevis striktā, bet tādā rekomendējošā formā.

Vai katalāņi vispār to vēl atceras?

Protams, tas nebija supernozīmīgs gadījums, taču notikušajam ir liels simbolisks spēks. Tas bija liels stimuls katalāņiem iedvesmoties no Baltijas ceļa. Tās pašas dienas vakarā reģionā vairāk nekā pusotra miljona cilvēku izveidoja vairākus simtus kilometru garu dzīvo ķēdi, protams, ideja par to bija vēl pirms jūsu premjera izteikumiem, bet viņš daudzus iedvesmoja piedalīties, tas piemeta pagales ugunij, kas jau dega.

Cik aktuāls patlaban ir neatkarības jautājums jūsu reģionā?

Mēs jau vairākus gadus prasām neatkarību, taču finanšu krīze vēlmi uzjundījusi vēl nebijušos apjomos. Kad pavēroju, kā Spānijas valdība dala naudu, redzu, ka Katalonijai kā neatkarīgai valstij būtu vairāk priekšrocību. Ja mums nebūtu jāmaksā tik lieli nodokļi, būtu vairāk līdzekļu darbvietu radīšanai, būtu par ko uzlabot ceļus un sabiedriskā transporta tīklu. Tajā pašā laikā šis solis nemaz nav tik viegls. Ja Katalonija tagad kļūtu par neatkarīgu valsti, priekšā būtu vairāki sarežģīti un smagi gadi.

Pilnu interviju "Tā bija bumba" lasiet piektdienas, 4.oktobra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas