Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Rīgas pilsētas arhitekts: Mani nedara laimīgu daudzskaitlīgie mikrorajoni

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Biswajit
B
Tu uz to Turcijas programmu pieieikstes vai arī uz kādu citu?Un būtu forši, ja atsūtītu man ielūgumu, visi par to g+ runā, dikti gribas redzēt, kas tas ir.
Teodora
T
Ja? Es gan labprāt tiktu atpakaļ dzīvot mikrorajonā.
Oļegs
O
Kopš pārcēlos no Bolderājas uz Rīgas centru, arī es sāku domāt to pašu. Tagad kaut kādi narkomāni pagalmā uguni kurina, lai vien uzbrūvētu savu kārtējo adatu un nevienam nav drosmes tiem kaut ko aizrādīt. Mikrorajonos vismaz kaut kāda publika turas, toties centrā katrs otrais dzīvoklis stāv pustukšs un vakaros, līdz ar tumsu bezpriģels valda visos nomaļākos stūros.
  • 2
  • 0
!
!
Un Triangula bastions arhitektu savienību dara laimīgu? Ko?
k.k.
k
Arhitektu savienība ir veco padomju laiku arhitektu poļitruku štābs, kur valda ļeņinisma un stagnācijas simirde.
  • 1
  • 0
STARHITEKTS
S
Pasaulslavenais pilsētplānotājs Sigurds Grava vienmēr mēdza uzsvērt, ka viņš nav nekāds arhitekts. Viņš bija lepns par savu profesiju - pilsētplānošanu, kas viņa prāt bija ne mazāk nozīmīga kā lielo māju projektētāju izdaudzinātā profesija - arhitektūra. Viņš to darīja arī tāpēc, lai nedaudz atsēdinātu tos STARHITEKTUS, kas visur vēlējās redzēt iegravētu tikai savu arhitekta vārdu, it kā citu profesiju pienesumam būvniecības procesā būtu vien otršķirīgs faktors.
S. Brīnbergs
S
Tikpat nepievilcīgi kā PSRS mikrorajoni šodien sāk izskatīties arī agrākie privātmāju rajoni, jo cilvēki atstāj Latviju (vismaz 15,000 gadā). Pilsēta plēš nenormālus nekustamā īpašuma nodokļus, t.sk. par zemi, kas Rīgā nav nekāds deficīts. Ļaudīm jau vairs nav nekāda prieka no savas apkārtējās vides sakopšanu, kur vēl jaunu namu būvniecības vai piemājas teritorijas labiekārtošanas. Manuprāt pilsētai un valdībai ir jāpievēršas šai problēmai daudz vairāk, kā iepriekšējos gados, jo savādāk tas var kļūt par bumbu ar laika degli. Iedzīvotājos ir jārada optimisms un to var radīt tikai labāki dzīves apstākļi. Ja šie apstākļi uzlabojas, arī sabiedrība sāk kļūt optimistiskāka, kuras entuziasms var palīdzēt risināt daudzas problēmas, t.sk. tik būtiskos nodarbinātības jautājumus. Kāpēc cilvēki sēž savās trušu būdās, kad tajā pašā laikā tie varētu smuki iekopt savus piemājas dārziņus savu daudzdzīvokļu namu pagalmos sev un citiem par prieku? Ir jābūt kādam aicinājumam no valdības un pilsētas tēviem sabiedrībai vairāk pievērsties savas apkārtējās vides sapošanai. Kāpēc citās pilsētās Eiropā iedzīvotāji tik ļoti cenšas sakopt mājas un ielas? Kas tur ir savādāks kā pie mums? Pat ja kāds to neprot, to taču var iemācīt ar ierādīšanu, tikai kādam ir jāsāk to beidzot darīt... !!!
Politpesimists
P
Saprotu, viss ir relatīvs un subjektīvs, bet ar Krasta ielas iekārtošanu Jums neizdevās. Smagi kļūdījāties! Jūs to atdevāt tirgotājiem, bet ne cilvēkiem.Daugavas krastu mums atņēmāt! Tagad kājām to šķērsot ir grūti. Pie dažiem objektiem nav vienkārši piebraukt pat ar auto. Domāju, pat tirdzniecība neērtā izvietojuma dēļ tur nav īpaši raita. Manuprāt iznāk tā - neveiksmīgs pilsētplānotājs kļuva par galveno galvaspilsētas plānotāju.
Arhitekts-vārsmotājs?
A
Butiska Latvijas arhitektūras problēma ir tā, ka pārāk daudz arhitektu, kas it kā skaitās arhitekti, taču nekad neko nav projektējuši (vismaz neviens, nekur to nav realizējis) un atsēž savu dzivi citiem arhitektiem par priekšnieciņu. Nu kādam jau arī šis darbs laikam ir jādara.. Arī ar vārdu Princis man nesaistās neviena konkrēta būve, bet tikai RD kurpju kastes skandāls. Gribētos uzzināt par Prinča kā arhitekta spējām. Varbut kāds var iesviest projektu sarakstiņu.
...
.
Pasaulslavenais pilsētplānotājs Sigurds Grava vienmēr mēdza uzsvērt, ka viņš nav nekāds arhitekts. Viņš bija lepns par savu profesiju - pilsētplānošanu, kas viņa prāt bija ne mazāk nozīmīga kā lielo māju projektētāju izdaudzinātā profesija - arhitektūra. Viņš to darīja arī tāpēc, lai nedaudz atsēdinātu tos STARHITEKTUS, kas visur vēlējās redzēt iegravētu tikai savu arhitekta vārdu, it kā citu profesiju pienesumam būvniecības procesā būtu vien otršķirīgs faktors.
  • 1
  • 0
Amatabraalji
A
Ir bijushi deputati sportisti, deputaati aartisti .. Laikam jau kaa deputaati neko buutisku nepaveica. Tachu neviens nepaarmetiis Kalninam vai Paulam, ka vini nemaaceetu komponeet. Pavisam cita lieta ir ar deputaatiem, kas skaitaas arhitekti - Riiibena, Kiirsteins un veel tas TP arhitekts, kam sieva pa Liepaajas pusi plosaas.. Vai vini maak ziimuli notureet? Vai kaads var nosaukt kaut vienu vinjeejo pashrociigi taisiitu projektu?
  • 0
  • 1
.
.
varbūt vispirms ir vērts izlasīt rakstu, nedaudz padomāt un tad dalīties pārdomās?
  • 1
  • 1
No sirds uz sirdi
N
Vajag mācīties no Berlīnes. PSRS 5-stāvīgās izbas vajag nojaukt, bet PSRS pastajaļciem vajag palīdzēt ar padomu un, ja nepieciešams, materiāli, lai cilvēki var pārcelties uz rietumiem (Kaļiņingradu), vai austrumiem (Maskavu).
Sīmanis
S
Paldies par interviju. Labi, ka jaunais pilsētas arhitekts redz tālāk par Rātsnamu un skata problēmas arī milzīgajā mikrorajonu masīvā. Varbūt noderētu viens padoms (līdzīgi, piemēram, kā Vācijā to dara): uzlikt par pienākumu namu pāŗvaldēm vai Rīgas namu apsaimniekotājam savas darbības iecirkņos katram namam tomēr izvēlēties vienu krāsu fasādei, vienu noformējumu balkoniem, vienu noformējumu lodžijām, vienu noformējumu logiem. Citādi nami mikrorajonos (un ne tikai, arī, braucot pa Brīvības gatvi, to var smuki vērot) mājas izskatās kā Lieldienu olas - kā nu katrs pratis un pēc savas gaumes izmālējis. Tāpat būtu nepieciešams (pat uzliekot sodus), likt novākt no balkoniem un lodžijām krāmus un uz veļas auklām izkarinātas apakšbikses (vismaz ne ielas pusē!). Lodžijas un balkonus likt apstādīt ar puķēm. Ja nu kāds nav uz to spējīgs, lai tad viņa balkons vai lodžija stāv tukšs. Novēlu jaunievēlētajam arhitektam vairāk drosmes, vairāk aktivitātes, nekā bija iepriekšējam. Starp citu, arī graustu lietā jānāk ar savu priekšlikumu - tos pēc iespējas ātrāk novākt. Citādi taču kauns, ka Rīgas saimniekiem par pilsētas nesakoptību aizrāda ārvalstu vēstnieki!
Piebilde
P
Būtu nepieciešams notīrīt arī Rīgas centra (un ne tikai!) veco namu fasādes. Tās ir nomelnējušas, izdrupušas, apcūkotas ar t.s. "grafiti". Liekas, ka Rīgā tikpat vairs kā nav neapcūkotu namu. Ko tad lai ārzemnieki tā īsti skata t.s. jūgendstila Rīgā?
  • 2
  • 0
Padumjā Latvija
P
"Mani noteikti nedara laimīgu daudzskaitlīgie mikrorajoni...." . Dāvis vismaz katram solīja elektrisko plītiņu, ja atteikšoties no gāzes. Šitam vienkārši nepatīk. Jauks nost tāpat? Vai uzbūvēs katram mazu savrupmājiņu?
Oma
O
Daudzskaitlīgo mikrorajonu estētika ir jāhumanizē un jāestetizē. Tur daudz prāta nevajag. Vienkārši jārada sistēma kas ļauj visus daudzdzīvokļu māju logu krāsas un balkonus veidot saskanīgus. Savādāk varu iedomāties, kā šie nami izskatīsies pēc gadiem 10 vai 20. Tad to pat par Hārlemu nevarēs nosaukt. Nolaisto un pussagruvušo namu vērtība būs pamatīgi kritusies, par spīti labajai infrastruktūrai, kur tās atrodas. Valdībai ir jānāk palīgā ar nacionālu daudzdzīvokļu namu renovācijas programmu. To visu vajadzētu arī centralizēt, lai nodrošinātu mēroga ekonomiju un izslēgtu negodīgumu un blēdības, kas dažkārt mēdz atgadīties pie pašreizējiem namu siltināšanas darbiem, no kā nepieredzējušais iedzīvotājs ļoti baidās
  • 3
  • 1
SS
S
Vispirms ir jāizdomā, kā izdarīt tā, lai padomju urlas aizvaktos atpakaļ uz savu etnisko mēslaini un tad jādomā, kā tos padomju okupantu saceltos geto demontēt.
  • 1
  • 8
Tiešām "padumjai Latvijai
T
Ŗuna taču ir par mikrorajonu namu stāvokli: katrs, kas tur dzīvo, dzīvo pēc principa - "ne mana cūka, ne mana druva"! Cik lielā mērā pats esi ieinteresēts, lai Tavs mikrorajona nams izskatītos pēc iespējas labāk un labāk arī funkcionētu (piemēram, neplīstu stāvvads un neappludinātu visu māju!)?
  • 3
  • 1

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas