Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Rinda uz bērnudārziem sasniegusi jaunu rekordu

Valstī uz bērnudārziem rinda, kurā vienkopus atrodas gan tie, kuriem vieta bērnudārzā ir akūti nepieciešama, gan arī tie, kuri vēl pāris gadu bez tās var iztikt, šogad sasniegusi jaunu rekordu — tajā gaida vairāk nekā 27 tūkstoši mazuļu, noskaidrojis laikraksts Diena. Arī šajā jomā valstī iedarbinātais jostu savilkšanas režīms nedod cerības uz lielāku valsts atbalstu. Viskritiskākā situācija, kā ierasts, ir galvaspilsētā, kur rinda pārsniedz 5000 cilvēku. Arī šajā situācijā vēl kavējoties jaunu bērnudārzu grupu atvēršana.

"Iespēju robežās par to jāatbild pašvaldībām," saka premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) padomnieks Krists Leiškalns. "Te kopīgi būtu jāmeklē kāds risinājums," uzskata Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ivita Peipiņa. Viņa akcentē, ka pašvaldībām jau ir jāmaksā pirmsskolu pedagogu algas, jo valsts finansē tikai 5—6 gadus veco bērnu mācības, tāpēc "vēl celtniecību uzņemties — tas ir pārāk smagi". Vēl iepriekš Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ar LPS diskutēja par iespējām valstij pārņemt pedagogu algu samaksu, kas no budžeta prasītu vēl aptuveni 28 miljonus latu, lai pašvaldībām atliktu vairāk brīvo līdzekļu jaunu bērnudārzu grupu veidošanai, taču tagad "viss ir konsekventi apstājies".

Gada sākumā valdība akceptēja plānu pirmsskolas izglītības iestāžu tīkla attīstībai, taču tas netiek pilnībā ievērots. Piemēram, Veselības ministrija mīkstināja prasības jaunu bērnudārzu atvēršanai, taču Latvijas privāto pirmsskolu biedrības vadītāja Diāna Kājiņa norāda, ka šajā ziņā joprojām grūtību netrūkst.


(Žurnālistes Vitas Dreijeres rakstu "Gatavi pirkt vietu bērnudārzā" lasiet laikrakstā "Diena"!)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas