Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Rindu mazināšanā jāpalīdz tehnoloģijām

Nezinu, vai šodien vispār izdosies pieteikties, jo rinda kustas minimāli. Otrdienas rītā pie Latvijas Universitātes (LU) galvenās ēkas sastapto Baibu Ķīkuli no Naukšēniem jau pārņēmis pesimisms. Tā kā viņa iecerējusi pieteikties vairākās augstskolās, reģistrēties vēstures studijām LU atbraukusi pirmajā dienā, kad universitātē sāk pieņemt dokumentus.

Brīdī, kad viņu uzrunā Diena, topošā studente vēl stāv gandrīz pašā reflektantu rindas galā, kas atrodas LU ēkas aizmugurē, un tās sākumu pat nevar saredzēt. Lai arī pieteikties studijām LU varēs vēl nedēļu, pirmajā dienā, kad tiek pieņemti dokumenti LU galvenajā ēkā, vērojams jau ierasts skats — studētgribētāju rinda stiepjas no universitātes galvenās ieejas Raiņa bulvārī cauri Arhitektu ielai līdz pat Merķeļa ielai. Ikgadējā rindu problēma pieteikšanās laikā ir aktuāla vēl vairākām augstskolām, un augstskolu pārstāvji par perspektīvu uzskata iespēju pieteikšanās sistēmu modernizēt.

Rezultātus neiespaido


Lai arī pieteikšanās laiks iestāšanās konkursa rezultātus neiespaido, jaunieši, kuri tikai piektdien saņēma savus centralizēto eksāmenu sertifikātus, steidz piereģistrēties, cik vien ātri iespējams. "Jo ātrāk, jo labāk," saka Līva Līce, kura LU vēlas studēt komunikācijas zinātni un stāv garās reflektantu rindas vidū. Rindas pirmajās pieteikšanās dienās vērojamas arī pie citām augstskolām ne tikai Rīgā, bet arī reģionos. Piemēram, Vidzemes augstskolā Valmierā rindā esot "desmit, piecpadsmit cilvēku", savukārt Liepājas universitātē Dienai norādīja, ka tur esot "gara, gara rinda". Taču Kārlis Pūteris, gaidot rindā, lai pieteiktos ģeogrāfijas studijām LU, norāda, ka pirmdien pieteicies arī studijām Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), taču tas noticis nesalīdzināmi raitāk.

Sāk agrāk


RTU uzņemšanas komisijas atbildīgais sekretārs Ivars Odītis skaidro — pieteikšanās procesā ieviesti vairāki uzlabojumi. Tā kā pirmie studētgribētāji pie RTU gaida jau sešos rītā, tad, "lai neļautu rindai uzkrāties", RTU uzņemšanas komisija darbu šogad sāk agrāk. Tāpat palīdzot arī uzņemšanās procesā piesaistītie RTU studenti, kuri palīdz jauniešiem orientēties, lai viņi velti negaidītu nepareizās fakultātes rindā, kā tas nereti noticis.

Dienas uzrunātie jaunieši uzskata, ka mūsdienu tehnoloģisko iespēju laikam stāvēšana tik garā rindā nepiedien. "Tas nav normāli," saka B.Ķīkule. No augstskolu pārstāvju teiktā izriet, ka tiek meklēts risinājums, kā pieteikšanos atvieglot, izmantojot tehnoloģijas, un sava veida koordinatoru lomu šajā procesā uzņemoties LU.

Lietuvā vienota datubāze


LU rektors Mārcis Auziņš intervijā Dienai norādīja, ka būtu jāņem piemērs no Lietuvas un jāveido vienota visu Latvijas augstskolu pieteikšanās datubāze. Kaimiņvalstī jau vairākus gadus ikviens studētgribētājs var doties uz pieteikšanās centriem, kas izvietoti gandrīz visās pilsētās, aizpildīt pieteikumu studijām augstskolā, kas tiek ievietots vienotajā informācijas sistēmā. Lietuvas Izglītības un zinātnes ministrijā Dienai gan nenoliedza, ka šādas sistēmas izveide izmaksājot dārgi. M.Auziņš uzsvēra, ka šādas datubāzes izveide palīdzētu augstskolām plānot nākotni, jo daudzi jaunieši piesakās vairākās augstskolās vienlaicīgi, un tad būtu iespējams redzēt, kuras ir viņu prioritātes. "Vienoto datubāžu veidošana prasītu panākt vienošanos starp augstskolām, ko ir iespējams panākt, bet ne viegli. Turklāt, tas prasa noteiktu finansējumu un šajā konkrētajā gadījumā IZM ir atbildējusi viennozīmīgi — naudas šim pasākumam nav un nebūs," sacīja M.Auziņš, gan paskaidrojot, ka šim nolūkam ir iespējams piesaistīt Eiropas Savienības struktūrfondu naudu. Citas augstskolas pret šo iespēju tiešām izturas atturīgi, savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības departamenta direktora vietnieks Anatolijs Melnis norāda — šāda iespēja tiek apsvērta, taču līdzekļu trūkuma dēļ tas, visticamāk, tuvākajos pāris gados nebūšot iespējams.

IZM vērš uzmanību uz to, ka katra augstskola jau tagad var domāt par to, kā modernizēt pieteikšanās sistēmu, ieviešot elektronisku pieteikšanos. Tā savukārt varot pieteikties lielākajā daļā Igaunijas augstskolu. Igaunijas Izglītības ministrijas pārstāvis Tarmo Kurms skaidro, ka šis process gan neesot valsts regulēts un tā ir katras augstskolas brīva izvēle. To, ka elektroniska pieteikšanās tomēr ir iespējama, pierāda Banku augstskolas (BA) piemērs — tur jau notiek elektroniska reflektantu reģistrācija, ļaujot pretendentiem aizpildīt pieteikuma anketu, bet, ierodoties BA, atliek tikai šo jau aizpildīto anketu salīdzināt ar dokumentu oriģināliem, izprintēt un iedot reflektantam parakstīt, stāsta BA studiju prorektore Brigita Baltača.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cik ilgi varēs pieteikties pilna laika pamatstudij

LU — līdz 30.jūlijam

RTU — līdz 29.jūlijam

Latvijas Lauksaimniecības universitāte — līdz 1.augustam

Vidzemes augstskola — līdz 4.augustam

Rīgas Stradiņa universitāte — līdz 26.jūlijam

Liepājas universitāte — līdz 28.jūlijam

Ventspils augstskola — līdz 29.jūlijam

Daugavpils universitāte — līdz 11.augustam

Rēzeknes augstskola — līdz 1.augustam

Banku augstskola — līdz 26.jūlijam

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas