Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Rosina sākt kriminālvajāšanu pret vīrieti, kurš valstij nodarījis 200 000 latu zaudējumus

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde nosūtījusi Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu pret kādu 1969.gadā dzimušu vīrieti par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas, informē VID.

Minētais vīrietis, īstenojot noziedzīgās darbības, nodarījis valstij zaudējumus aptuveni 198 000 latu apmērā, lēš VID.

Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā lielāko daļu minētās naudas summas gan izdevies atgūt - par noziedzīgi iegūtiem atzīti un ieskaitīti valsts budžetā ir vairāk nekā 115 000 latu.

Kriminālprocess tika uzsākts 2008.gada maijā pēc Krimināllikuma XIX nodaļas par divu uzņēmumu veiktiem aizdomīgiem finanšu darījumiem 2007.gadā. Kriminālprocesu pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtais pierādījumu kopums liecina, ka abu uzņēmumu pretlikumīgās darbības rezultātā valsts budžetam radīti zaudējumi 197 655,48 latu apmērā, no kuriem jau kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas laikā ar tiesas lēmumu valsts budžetam atgriezti 114 933,26 lati un 168,03 eiro. Minētie naudas līdzekļi tika arestēti šo divu uzņēmumu norēķinu kontos.

Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka 1969.gadā dzimis vīrietis darbojās ar mērķi izdarīt noziegumu, tas ir, izvairīties no nodokļu nomaksas, organizējot fiktīvi reģistrētus uzņēmumus, noformējot ar nodokli apliekamu darījumu dokumentus par faktiski nenotikušiem darījumiem un pārskaitot naudas summas kopā ar pievienotās vērtības nodokli fiktīvajiem uzņēmumiem uz viltotu un nepatiesu informāciju saturošu dokumentu, tas ir, līgumu un rēķinu pamata. Šī persona reģistrēja trīs fiktīvus uzņēmumus uz trešo personu vārda, izmantojot viņu uzticēšanos, un, pamatojoties uz šo fiktīvo uzņēmumu amatpersonu izsniegtajām pilnvarām, izmantoja uzņēmumu norēķinu kontus, lai fiktīvo darījumu rezultātā saņemtos naudas līdzekļus vēlāk izņemtu skaidrā naudā.

Kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas laikā par aizdomās turēto tika atzīta viena persona. Tai piemērots drošības līdzeklis, kas nesaistīts ar reālu brīvības atņemšanu. Kriminālprocesa ietvaros veiktas divas kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, viena kratīšana veikta biroja telpās un viena - automašīnā.

Kratīšanu laikā izņemti vairāki datori, kuriem veikta kibertehniskā ekspertīze. Tās rezultātā iegūti ekspertu atzinumi par to, ka daļa no kriminālprocesā iesaistīto uzņēmumu darījumu dokumentiem tika sagatavoti, izmantojot tieši šos datorus.

VID secina, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūts pietiekams pierādījumu kopums, lai rosinātu Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai uzsākt kriminālvajāšanu pret minēto vīrieti pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas  un 195.panta trešās daļas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas