Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rosina samazināt FKTK padomes locekļu skaitu

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija rosina veikt grozījumus likumā par Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK), paredzot FKTK padomes locekļu skaitu samazināt no pieciem līdz trim. Minētie likuma grozījumi tiek gatavoti izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā. Kopumā uz otro lasījumu komisija saņēma 40 priekšlikumu, tomēr trešdien visi netika izskatīti, tāpēc to izskatīšana tiks turpināta ceturtdien, 23. maijā, pēc Saeimas sēdes.

Komisija atbalstīja Saeimas deputāta Māra Kučinska (ZZS) iesniegto priekšlikumu, kas paredz samazināt FKTK padomes sastāvu no līdzšinējiem pieciem līdz trim cilvēkiem. Kučinska ieskatā, tādējādi FKTK priekšsēdētājs varēs veidot komandu, ar kuru iespējams sasniegt augstākos rezultātus, kā arī tiks palielināta iestādes vadītāja rīcības brīvība, vienlaikus palielinot arī atbildību.

Kučinskis arī atzina, ka tādējādi tiks mazināta iespēja iestādi ietekmēt politiski. Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs (KPV LV) piekrita, ka piedāvātais variants risinās problēmu ar iestādes iespējamu politisku ietekmēšanu, vienlaikus politiķis norādīja uz varas koncentrācijas risku iestādē un ar to saistīto patvaļu.

FKTK pārstāvji brīdināja deputātus, ka komisijas padomes sastāvs būtu saglabājams piecu cilvēku sastāvā, ņemot vērā, ka iestādes kompetencē ir daudz risināmu jautājumu, kurus nav iespējams pienācīgi izdiskutēt līdzšinējā sastāvā.

Dažkārt vienas FKTK padomes sēdes ietvaros neesot iespējams izdiskutēt visus jautājumus, tāpēc tos nākas pārcelt uz nākamo padomes sēdi.

Diskusiju gaitā deputāti vienojās arī par izmaiņām FKTK padomes izraudzīšanās kārtībā. Plānots, ka FKTK priekšsēdētāju izraudzīsies konkursa kārtībā un to pēc Ministru kabineta ieteikuma iecels Saeima. Tomēr pārējos divus FKTK padomes locekļus izraudzīsies iestādes vadītājs. Iepriekš tika paredzēts, ka pēc valdības ieteikums Saeima ieceļ visus FKTK padomes locekļus.

Saeimas komisijas deputāti vienojās, ka FKTK priekšsēdētāja amata pretendentu Ministru kabinets izraudzīsies atklātā konkursā. Iestādes priekšsēdētāja amata pretendenta atlasi veiks pretendentu atlases komisija, kuru vadīs Valsts kancelejas direktors, bet komisijas sastāvā darbosies finanšu ministrs vai viņa deleģēts pārstāvis, Latvijas Bankas padomes loceklis, Satversmes aizsardzības biroja direktors, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks un Valsts drošības dienesta priekšnieks. Pretendentu atlases komisijas sēdēs ar padomdevēja tiesībām varēs arī piedalīties ne vairāk kā trīs Finanšu sektora attīstības padomes deleģēti pārstāvji.

FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Ieva Upleja norādīja, ka pašlaik Saeimā rit likumdošanas procesa ierastā diskusija. "Raudzīsim, ko likumdevējs lems. Arī FKTK ir iesniegusi rakstveidā savus apsvērumus Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai. Kā redzams, viedokļi ir dažādi. Bet tā, kā esam tie, par kuriem tiek lemts, tad ar papildu viedokli tagad nesteigsimies. Politiskā diskusija ir politiķu rokās," viņa sacīja.

Kā ziņots, šīs izmaiņas ir daļa no Ministru prezidenta izsludinātā nozares "kapitālā remonta" un paredz nozīmīgas pārmaiņas finanšu sektoru uzaugošajās iestādēs. Tiesa, ne visas koalīcijas partijas premjera pieteikto "kapitālo remontu" finanšu uzraudzības nozarē uzreiz metās atbalstīt, norādot, ka plānos saskatāmi arī zināmi riski.

Tostarp jaunu FKTK padomi paredzēts izraudzīties līdz šā gada 1. oktobrim.

pievienota 6.rindkopa 

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka fuktukā pietiktu ar vienu locekli. Jo, ņemot vērā šī brīnumainā kantora efektivitāti , kuru mums visiem bija iespējams skaidri skatīt banku nedienās... grēkāža lomai pietiek ar vienu. Jo neko citu šis kantoris nav spējis veikt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas