Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rosina vērtēt Bondara rīcību saistībā ar lielas summas dāvinājumu sievai

Saeimas deputāte Ļubova Švecova (Saskaņa) rosina izvērtēt parlamenta deputāta Mārtiņa Bondara (Attīstībai/Par!) rīcības ētiskumu saistībā arī veikto naudas dāvinājumu sievai un rīcību Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītāja amatā.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde, kurā paredzēta sākotnēji izvērtēt šo iesniegumu, paredzēta 6.augustā Jēkaba ielā 16, 221.telpā.

Švecova iesniegumā atsaucas uz laikraksta Diena publikāciju, kurā esot atsauce uz izdrukām no Valsts ieņēmumu dienesta Riska Analīzes sistēmas par Bondara sievas ienākumiem. Deputāte norāda, ka avīzes rakstā ir informācija, ka politiķis 2013.gadā esot dzīvesbiedrei uzdāvinājis 280 000 ASV dolāru (251 031 eiro pēc pašreizējā kursa). Švecova apgalvo, ka pēc tam, kad pret Bondaru esot iesniegta prasība tiesā saistībā ar zaudējumu piedziņu pēc Latvijas Krājbankas pasludināšanas par maksātnespējīgu "ar augstu ticamību var pieņemt, ka Bondars, zinot par gaidāmo tiesvedību, un, lai izvairītos no saistību izpildes pret maksātnespējīgās bankas kreditoriem, uzdāvināja (pārveda) naudas līdzekļus savai sievai (..)".

Politiķe pauž, ka saistībā ar 280 000 dolāru dāvinājumu Bondars esot mēģinājis arī "izvairīties no atbildības par nodarītajiem zaudējumiem (..) Latvijas Krājbankas kreditoriem".

Savukārt Bondars, komentējot arī iesnieguma pārējo saturu, to vērtē kā absurdu, "indīgu, bet nekompetentu". Viņš norādīja, ka tā ir nepareiza un absurda pieeja, ja kāds uzskata, ka katram deputātam "vajadzētu komentēt visādas tenkas un baumas, kas ir publiskajā telpā". Švecovas iesniegumā daļa no minētajām lietām vērtējamas kā "indīgi" izteikumi, savukārt citas vērtējamas kā "nekompetences paraugs".

Politiķis arī norādīja, ka kāds cilvēks, kurš labi pazīstot Švecovu, esot paudis, ka viņa šo iesniegumu neesot rakstījusi, bet "tikai parakstījusi". Bondars arī norādīja, ka būtu smieklīgi, ja viņš komentētu kolēģes dažādus izteiktos pieņēmumus, un politiķis piebilda, ka "tirgus tantes runas komentēt nepienāktos".

Vaicāts par 280 000 ASV dolāru dāvinājumu, Bondars atvaicāja, vai tiešām Latvijā divas privātpersonas nevar likumīgi civiltiesiski vienoties un vai šāds solis būtu jāvērtē kā nelikumīga, neētiska rīcība.

Švecova savā iesniegumā arī norāda uz "Bondara pieņemtajiem lēmumiem piešķirt aizdevumus (..) čaulas uzņēmumiem", esot AS Latvijas Krājbanka valdes priekšsēdētāja amatā. Tāpat Švecova esot salīdzinājusi dažādu pieejamo informāciju, secinot, ka Bondara un viņa dzīvesbiedres "izdevumi būtiski pārsniedz uzrādītos ienākumus".

Politiķe arī min kādu ar spēļu zāļu biznesu saistīts uzņēmēju, kas esot iegādājies parlamentārieša dzīvesbiedres mākslas darbus. Švecova pauž, ka "var pieņemt, ka Bondars, izmantojot sievas gleznošanu kā noziedzīga nodarījuma piesegumu, ir ieguvis savā rīcībā nezināmas izcelsmes naudas līdzekļus lielā apmērā".

Deputāte iesniegumā Ētikas komisijai apgalvo, ka Bondars kā Budžeta komisijas priekšsēdētājs "darīja visu iespējamo, lai noraidītu (..) priekšlikumu par spēļu zāļu darbības ierobežošanu, kas vistiešākajā veidā skar" ar spēļu zāļu biznesu saistītā uzņēmēja saimnieciskās intereses.

Švecova minētajā iesniegumā ir vēl sīkāk iezīmējusi savus apgalvojumus par Bondaru, lūdzot izvērtēt deputāta rīcības atbilstību Saeimas deputātu ētikas kodeksa vairākiem punktiem.

Savukārt Bondars vērsa uzmanību, ka daļa no iesniegumā minētā saistīti ar viņa finanšu jomas oponentu pret politiķi vērsto civilprasību tiesā. Deputāts akcentēja, ka civilprasība pret viņu tapusi tikai pēc iesaistīšanās politikā, jo šādas civilprasības celšanai neesot nekāda sakara ar normālu rīcību finanšu jomā.

Politiķis aģentūrai LETA arī norādīja, ka nevienu viņa dzīvesbiedres gleznu nav iegādājies iesniegumā minētais uzņēmējs. Bondars arī akcentēja, ka ar saviem komentāriem neatbild Švecovai, bet gan sniedz atbildes medijiem.

Bondars norādīja, ka šajā jautājumā plāno apmeklēt gaidāmo Ētikas komisijas sēdi.

Top komentāri

Latvji, brauciet jūriņā!
L
Un tādus "goda vīrus" mēs ievēlam savas valsts parlamentā, kur citi ne mazāki "goda vīri" uztic viņiem atbildīgus amatus.
Vaira
V
Kapec sis Bondars, kurs Latvija pazistams tikai ka Vikenes sominas nesetajs un Latvijas Krajbankas izlaupitajs lidz sodienai nepust cietuma? Tikai saja banditu, cekistu, zaglu, korumpantu izveidotaja Latvija zagli, neliesi var netrauceti ienemt prezidenta amatu, ministru amatus, saeima sedet, ieredniciba ienemt augstus amatus.
no mākslas pasaules
n
nesmīdiniet, ka bondares gleznas pērk kāds kolekcionārs, vienalga kurš. tos neprofesionālos smērējumus labi ja kāda mājsaimniece sajūsmā nopērk un piekar pie sienas, jo jūsmo par pojenēm un ieviņas smaidu. ja runā par zuzānu, tad nezinu, bet domāju, ka viņš nav tik stulbs, lai pirktu ko tādu. viņam ir ļoti laba kolekcija un ļoti pārdomāti mākslas darbi, ko var redzēt kaut vai no viņa katalogiem. nezin kāpēc tajos ievas darbu nav. tāpat kā viņu nav muzejā un nevienā nopietnā vietā, kas nodarbojas ar mākslas darbu izstādīšanu un kolekcionēšanu. bondari ir jāpārbauda, un tīri viņi nav, bet nevajag tak neprofesionālas stulbības apvainojumiem pierakstīt. tas stipri mazina pārējo pārmetumu ticamību, un tas ir pilnīgi lieki. lai tā ševcova aiziet un pakonsultējas pie profesionāļiem par bondares gleznām, neko glaimojošu viņa neuzzinās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas