Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Rotbergs: nebūtu zirgi aiz sētas, nebūtu jāstāv ūdenī

"Tiem 17 zirgiem, kuri stāv saliņā, ļoti labi klājas, bet tiem deviņiem, kas vēl ūdenī - arī diezgan labi, jo ūdens ir tikai līdz potītēm," _Dienai _pirmdien teica Ķemeru Nacionālā parka (ĶNP) direktore Ērika Kļaviņa, kura šorīt apraudzījusi sabiedrības uzmanības lokā nonākušos savvaļas zirgus. Plūdu dēļ viņi vēl sestdien atradās līdz vēderam ūdenī. Zirgiem brīvdienās kanoe laivās un motorlaivās vesta pārtika - samalti graudi un siens. Plūdu ūdens līmenis strauji krītoties, un, iespējams, jau rīt vai parīt zirgi būšot sausumā, saka Ē.Kļaviņa.

Pasaules Dabas fonda (PDF) direktors Uģis Rotbergs saka - iespējams, zirgi šādā situācijā nebūtu nonākuši, ja tiem nenāktos dzīvot iežogotā teritorijā. Te gan jāpiebilst, ka šie par savvaļas zirgiem sauktie "konik" šķirnes zirgi visā Latvijā dzīvo iežogotās, tiesa, diezgan plašās teritorijās. U.Rotbergs uzsver, ka fonda sākotnējā ideja nebija veidot savvaļas dzīvnieku zoodārzu vai safari Latvijā, bet gan reintroducēt Latvijas dabai raksturīgos zālēdājus, lai tie varētu dzīvot brīvā dabā. "Problēma ir tā, ka šim dzīvniekam, kurš ir Latvijas dabas sastāvdaļa, ir jādzīvo aiz sētas. Ja ir dabas katastrofa, zirgiem nākas palikt aiz sētas, tie nevar pavirzīties tālāk, piemēram, pakāpties kalniņā, jāpaliek palienē," saka U.Rotbergs un piebilst, ka problēmas ir arī likumdošanā. Šie "konik" šķirnes zirgi normatīvajos aktos netiek pieskaitīti savvaļas dzīvniekiem, bet gan mājas dzīvniekiem, Dienai norāda PDF Papes projekta vadītājs Ints Mednis. Arī iedzīvotājiem esot pakāpeniski jāpierod pie domas, ka zirgi var būt arī savvaļas dzīvnieki.

Dienai stāsta Ē.Kļaviņa, pie ĶNP zirgiem brīvdienās ar laivu aizceļojis arī zirgkopis, kurš pārliecinājies, ka zirgiem ar veselību viss esot kārtībā. Ē.Kļaviņa saka - par to, kādu ļaunumu savvaļas zirgiem varot nodarīt ūdens, neesot bijis pietiekami daudz informācijas, taču tagad varot secināt, ka "savvaļas zirgi tiešām ir izturīgi". Neviens no zirgiem arī neesot plūdos pazudis.

Jau vēstīts, plūdos lielākā daļa ĶNP savvaļas zirgu patvērās uz saliņas, taču citus sugasbrāļus šie zirgi klāt nelaida, tādēļ deviņiem zirgiem nācās vairākas dienas uzturēties ūdenī. Lai arī ĶNP vadība apsvēra domu par bēdubrāļu glābšanu, nācās secināt, ka to izdarīt ir ļoti grūti, jo laivā tos nevarētu ielikt, ne ar kādu lielāku tehniku nevar piebraukt, arī dzīt zirgus varētu būt bīstami. ĶNP direktore pateicas par cilvēku atsaucību, kuri šajās dienās ļoti palīdzēja, piemēram, ar motorlaivām zirgiem pieveda klāt barību.

Top komentāri

nu gan!!
n
es tā saprotu, ka esat ĶNP darbinieks vai pat direktore Ē.Kļaviņa, tad, lūdzu, atbildiet, kāpēc jūs negatavojāties plūdiem jau laikus? kāpēc Jelgavas zirgaudzētava jau laicīgi parūpējās un nogādāja zirgus sausumā un drošībā? kāpēc jūs to nedarījāt? kāpēc neiesaistījāt glābšanas dienestus, kad teritorija jau sāka applūst?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas