Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Rozentāle pagaidām neredz labumu no sadarbības ar zviedriem

Stokholmas Ekonomikas skolas Rīgā pārstāvji plāno Latvijā izveidot Zviedrijas slimnīcu, lai paaugstinātu valsts slimnīcu standartus, kā arī atslogotu Zviedrijas medicīnas sistēmu, atsaucoties uz The Local vēstīto, ziņo db.lv.

Stokholmas skolas vecākais viceprezidents Gunnars Lungdals sacījis, ka Latvijas slimnīcu administrēšanai nepieciešama lielāka izglītošana un Zviedrijas sistēma varētu funkcionēt kā paraugs. G.Lungdals arī cer samazināt pacientu rindas Zviedrijā slimnīcā, kuri gaida operācijas. "Rindas ir garas un šī varētu būt lieliska alternatīva," viņš uzsvēris. "Cilvēkiem varētu būt uztraukums par operāciju citā valstī, taču, ja tur būs iesaistīti viņu valsts pārstāvji, tad viņi jutīsies daudz drošāk."

Latvijas veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) Dienai norāda, ka joprojām nav skaidrības, kādu labumu Latvijai varētu nest šāds sadarbības projekts. Pēc veselības ministres teiktā, zviedru privātpersonu piedāvājums pagaidām izskatoties tikai pēc privātā biznesa. "Tās ir vienkārši elementāras biznesa intereses. (..) Viņi gribēja saveidot SIA un kā ekonomisti paņemt starpniecības naudu," skaidro B.Rozentāle.

Visvairāk zviedrus interesējušas iespējas Latvijā veikt locītavu operācijas, kā arī acu operācijas. Pēc sarunām VM sapratusi, ka zviedri vēlas, lai Latvijas ārsti veic šīs operācijas, piesaistot arī zviedru mediķu personālu. Turklāt sarunās ar VM amatpersonām zviedri esot izteikušies, ka projektā vajadzētu iesaistīt Eiropas Savienības struktūrfondu naudu un Latvijas valdības naudu. Taču, ja tas esot šāda mēroga pasākums, tad tas esot abu valstu valdību līmenī risināms, sapratusi VM.

Zviedrijas atbildīgajam ministram VM jau novembrī nosūtījusi vēstuli, lai vairāk uzzinātu par iespējām sadarboties, taču atbildes no Zviedrijas puses nav. Neesot arī skaidrības, vai Zviedrijas valdība par šo privātpersonu iniciatīvu bijusi maz informēta.

Stokholmas skolas vecākais viceprezidents izteicies, ka Latvijas sistēma nav uzlabota kopš Padomju Savienības laikiem un "mēs varētu palīdzēt strādāt daudz efektīvāk". Ārsti parasti vada slimnīcas, taču tas, ka viņš ir labs ārsts, nenozīmē, ka viņš ir labs vadītājs, uzskata G.Lungdals.

Par šiem pārmetumiem B.Rozentāle saka: "Lai zviedri pie savas lielās naudas sakārto savu sistēmu tā, lai viņiem nav garās rindas. Un sakārto tā savu cilvēkresursu programmu, lai viņiem nav jāvervē ārsti Baltijā, kādās citās Eiropas Savienības valstīs," saka B.Rozentāle.

(pievienots B.Rozentāles komentārs)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas