Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

RTU profesors: gājēju ielas veidošana Tērbatas ielā radīs smagas problēmas krustojumos

Neesmu līdz šim dzirdējis pamatotus argumentus tam, ko labu Rīgai vai tautsaimniecībai dotu gājēju ielas izveide Tērbatas ielā, tā norāda Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Arhitektūras fakultātes profesors Jānis Krastiņš pirmdien publicētā komentārā laikrakstā Dienas Bizness.Viņš uzsver, ka gājēju ielas netop tāpēc, ka tādu izveidot būtu interesanti vai smuki. Šādas ielas ierīko tur, kur ir radies konflikts starp gājēju pieplūdumu un transporta plūsmu. Tērbatas ielā, viņaprāt, šāda konflikta nav, un, mainot ielas parametrus, vairāk gājēju nesaradīsies.

Izmērot, cik publisko telpu atrodas Tērbatas ielas ēku pirmajos stāvos, procents būtu neliels, un lielākā daļa no tām jau funkcionē, pārliecināts eksperts. Viņš piebilst, ka šobrīd trotuāri ir pietiekami, lai kafejnīcas varētu izvietot vismaz vienu galdiņu rindu. Atņemot kādu no ielas funkcijām, tās tēls un gaisotne neko neiegūs.

RTU profesors brīdina, ka turklāt radīsies ļoti smagas problēmas krustojumos. Tērbatas ielu šķērsojošās ielas – Dzirnavu un Lāčplēša, kā arī Stabu, Ģertrūdes un Matīsa ielā – transporta plūsmu likvidēt nevar, līdz ar to gājēju plūsma, viņaprāt, neizbēgami tiks pakļauta dzīvībai bīstamiem apstākļiem. "Veicot kaut elementāru satiksmes plūsmas analīzi Tērbatas ielā, atklātos, ka tā nav tranzīta transporta iela. Nav jābūt īpašam speciālistam, lai to pamanītu – tās ir tādas skolnieciskas lietas, ko politiķi nezin kāpēc nesaprot. Savukārt noslodze uz pārējām ielām kļūs ievērojami lielāka."

Ārpus Vecrīgas viņš neredzot nevienu vietu, kur būtu mākslīgi jākonstruē gājēju ielas. Daudz saprātīgāk, pēc viņa domām, būtu sakārtot situāciju, teiksim, Vaļņu ielā, kur ir visi priekšnoteikumi un norādes, ka tai vajadzētu būt gājēju ielai. Tas, ka Vecrīga šobrīd ir atvērta transportam, ir kļūda, vērtē profesors.

"Summas, ko Rīgas dome paredz jautājuma par Tērbatas ielas kā gājēju ielas pētīšanai, izklausās smieklīgas – tērēt nezin cik tūkstošus latu, lai vienkārši laistu muļķi. Daudz noderīgāk būtu šos līdzekļus izlietot lietusūdeņu notekas sistēmu sakārtošanai Rīgā. Kā parāda nesenās lietusgāzes, tā ir aktuāla problēma."

Jāatgādina, ka šo padomju laikā dzimušo ideju atkal aktualizējis Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas