Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Rusanovs KNAB rīcību Miķelsona lietā sauc par "pompozu akciju"; kritizē izmeklētājus

Bijušā Latvenergo valdes priekšsēdētāja Kārļa Miķelsona aizstāvis advokāts Egons Rusanovs Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) rīcību šajā lietā dēvē par masveidīgu un pompozu akciju, kā arī norāda, ka patlaban izmeklētāji ar aizdomās turamo strādā ļoti maz.

Trešdien intervijā LNT raidījumā 900 sekundes K.Miķelsona aizstāvis nekavējās vairākkārt kritizēt KNAB, pat paužot viedokli, ka attiecībā uz citām iestādēm, piemēram, tiesām "darbojas šie pusmistiskie vārdi KNAB, kurus izdvešot, man liekas, visiem ir stingas kājas un jādara viss, ko šī iestāde pieprasa". Turklāt E.Rusanovs lika noprast, ka, viņaprāt, KNAB pārkāpj likumu.

Viņaprāt, KNAB ir pārāk lielas iespējas un "tā bieži rīkojas ārpus normālas kontroles pār specdienestiem". Viņš uzskata, ka likums ir pietiekami skaidri noformulēts un pietiktu ar to, ka tas tiek ievērots. "Likums ir jāievēro, un vienīgie spēles noteikumi, kurus es atzīstu, ir Kriminālprocesa likums un Krimināllikums," pavēstīja E.Rusanovs un pauda viedokli, ka KNAB neievēro šos likumus.

Viņa rīcībā neesot informācijas par publiski izskanējušo versiju, ka, iespējams, "kādam KNAB vadībā bija nepieciešams skaļš arests, lai iegūtu kādu politiķi kompromitējošus materiālus". Taču "visa šī akcija, masveidīgums, pompozitāte, publiska šo personu degradācija, visnotaļ vaļīga likuma interpretācija", kas attiecas uz iejaukšanos cilvēktiesību sfērā, viņaprāt, liecina par to, ka šī bija akcija, ko parasti cilvēktiesību speciālisti dēvē par fishing expedition.  Proti, princips esot tāds – kaut kas šķiet aizdomīgs, aizturēsim, kaut ko papratināsim, varbūt kaut ko noskaidrosim.

Kā pēc K.Miķelsonam uzdotajiem jautājumiem secinājis viņa aizstāvis, izmeklēšanai nav skaidras koncepcijas, ko tā īsti vēlas un grib. Par tēmām, kas attiecas uz viņam izteiktajām aizdomām, nekādu jautājumu neesot. E.Rusanovs pieļāva, ka KNAB ir "savs viedoklis", varbūt iestāde meklējot ko citu, bet aizstāvim vai pašam K.Miķelsonam nekas konkrēti neesot zināms. Un tas liekot domāt, ka apakšā ir pavisam kaut kas cits. Viņš arī pieļauj, ka tas ir saistīts ar politiskiem motīviem.

E.Rusanovs arī pavēstīja, ka K.Miķelsona apcietināšana "nekādā veidā nav izdevīga ne Latvijas valstij, ne Latvijas tautai". Viņš pauda viedokli, ka tas paver ceļu Enerģētikas likuma atvēršanai un Latvenergo privatizācijai, kā arī brīdināja, ka privatizētāji nākšot no aizokeāna. Tomēr apgalvot, ka KNAB apzināti strādā ārvalstu investoru labā, viņš neņēmās, vien norādot, ka "viņi ar savu rīcību lej uz šīm dzirnavām." Kā teica E.Rusanovs, KNAB izveidošana bija viens no iestāšanās NATO priekšnosacījumiem, un tas, ka šo iestādi konsultē dažādi ārvalstu speciālisti, arī dažādu banku konsultanti, neesot izslēdzams. "Man šķiet, ka īsti skaidrs par šīs iestādes pārraudzību, arī to, kā notiek ārvalstu palīdzība, īsti skaidrs nav nevienam."

Advokāts arī stāstīja, ka trīs nedēļas pēc aizturēšanas ar K.Miķelsonu neviens nestrādā, viņu nenopratina, pat neinteresējas, bet, kad interesējas, jautājumu konteksts ir tāds, kas brīžiem neattiecas uz punktiem, kas norādīti lēmumā par aizdomās turamo. Izmeklēšana ierodoties tikai reizi nedēļā un pat tad ne uz visu darba dienu, tas tiekot skaidrots ar atvaļinājumu periodu. "Ja ir atvaļinājumu periods, tad nevajag rīkot šādas masveidīgas, pompozas akcijas. Jāstrādā, jāatsauc cilvēki no atvaļinājuma," savu viedokli pauda E.Rusanovs.

Patlaban aizstāvība vācot faktus, lai iesniegtu sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). Tas tikšot darīts, neatkarīgi no tā, kā šī lieta beigsies. Kā piebilda E.Rusanovs, kad lieta tiek izskatīta pēc būtības, bieži vien cilvēku vēlāk apsūdz par pavisam citiem pantiem nekā sākotnēji. Tā, viņaprāt, varētu būt arī K.Miķelsona gadījumā. Un par ko tādu viņš varot dabūt ECT kompensāciju, taču tas būšot ne ātrāk kā pēc 5-6 gadiem.

K.Miķelsons tiekot turēts aizdomās par pretlikumīgām darbībām personu grupā, kas izpaudušās kā dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mantkārīgā nolūkā saistībā ar labvēlīgu lēmumu pieņemšanas nodrošināšanu Alstom un GAMA. E.Rusanovs gan uzskata, ka aizdomas formulētas ārkārtīgi nekonkrēti, netopot skaidrs, kā izpaužas šīs nelikumīgās darbības, kāda bijusi personu grupa, kā notika ļaunprātīgā izmantošana un kā izpaudās mantkārīgais nolūks. "Aizdomas nav pamatotas, un cilvēks nevar sevi aizstāvēt taisnīgā tiesā," paziņoja advokāts, kurš arī neuzskata, ka K.Miķelsonam jāatrodas apcietinājumā. Esot absurdi domāt, ka viņš varētu traucēt izmeklēšanas norisi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas