Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Sabiedrībai nebūs tiesību ierosināt Saeimas darba kārtības jautājumus

Parlaments piektdien ārkārtas sēdē neatbalstīja ierosinājumu sabiedrībai ierosināt Saeimas darba kārtības jautājumus.

Par Saeimas Kārtības ruļļa grozījumu nodošanu vērtēšanai komisijās balsoja 36 deputāti - "Vienotības" un Nacionālās apvienības pārstāvji, pret bija 30 - "Saskaņas centra" deputāti, kā arī Andris Šķēle un Ainārs Šlesers (abi "Par labu Latviju", PLL), bet atturējās 16 deputāti - "Zaļo un zemnieku savienības" un PLL pārstāvji. Nebalsoja septiņi deputāti.

"Vienotības" izstrādātie grozījumi paredzēja tiesības vismaz 10 000 pilsoņu iesniegt Saeimā kolektīvu iesniegumu par likumdošanas ceļā izskatāmu jautājumu, kā arī iesniedzēju vārdā uzrunāt Saeimu, pamatojot un izskaidrojot iniciatīvas būtību un iemeslus.

Likumprojektā bija iekļauts priekšlikums par jauna tiešās demokrātijas instrumenta ieviešanu, ko citur pasaulē pazīst kā darba kārtības iniciatīvu. Tas ļautu katrai idejai, kas spēj savākt noteiktu parakstu skaitu, nonākt Saeimas darba kārtībā. Iesniedzējam būtu tiesības plenārsēdē uzrunāt Saeimu, motivējot attiecīgās iniciatīvas iemeslus. Saeima tad ar savu balsojumu lemtu, vai ideju atdot atbildīgajai komisijai tālākai izstrādei vai noraidīt.

Atbilstoši iniciatīvai, parakstus kolektīvajam iesniegumam varētu vākt arī elektroniski, ja tiktu nodrošināta parakstītāju identifikācija un fizisko personu datu aizsardzības drošība.

Likumprojekts bija iecerēts, lai tuvinātu Saeimu un tautu, ļaujot Latvijas iedzīvotājiem ne tikai ietekmēt Saeimas darba kārtību, bet arī palielināt sabiedrības  izpratni par Saeimas darbu, norāda likumprojekta autori. Izstrādātie grozījumi arī veicinātu parlamentārā darba pilsonisko uzraudzību, attīstītu pilsoniskās līdzdalības spējas, kā arī ļautu deputātiem nepastarpināti uzzināt par lielām sabiedrības grupām nozīmīgiem jautājumiem, norādīts iesniegtā likumprojekta anotācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas