Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Saeimā kvoruma trūkuma dēļ neizdodas pieņemt Civilās savienības likumprojektu

Saeimā šodien kvoruma trūkuma dēļ neizdevās pieņemt Civilās savienības likumprojektu.

Ja likumprojektu neizdotos pieņemt arī atlikušajā 13.Saeimas darbības laikā, tad 14.Saeima varēs lemt, vai turpināt tā skatīšanu. 13.Saeimas pilnvaras noslēgsies rudenī.

Šodien divos balsojumos par pirmo priekšlikumu Civilās savienības likumprojektam nebija kvoruma, balsojumos piedaloties 40 deputātiem. Lai Saeima būtu lemttiesīga jeb būtu kvorums, balsojumā ir jāpiedalās vismaz 50 jeb pusei no kopā 100 deputātiem.

Pēc desmit minūšu pārtraukuma atkal divos balsojumos piedalījās 41 deputāts. 

Kvoruma trūkuma dēļ atbilstoši Saeimas Kārtības rullim Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) šodienas Saeimas sēdi slēdza. Tomēr parlaments šodien plāno turpināt darbu, izskatot citās dienās iesākto, bet līdz šim vēl nepabeigto Saeimas sēžu darba kārtību skatīšanu. 

Tāpat arī šodienas sēdē pārējos palikušos neizskatītos jautājumus paredzēts iekļaut citu Saeimas sēžu darba kārtībā. 

Kā ziņots, jau iepriekš bija radusies neskaidrība, vai likumprojekta pieņemšanai būs kvorums. Iepriekšējos lasījumos daudzi deputāti, kuri iebilst pret likumprojekta izskatīšanu, līdz šim bieži nepiedalījās balsojumos, lai "norautu kvorumu" un nepieļautu likumprojekta pieņemšanu.

Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāja vietniece Irēna Kucina aģentūrai LETA skaidroja, ka līdz brīdim, kad būs īstenota regulējuma pilnveide par ST spriedumu saistībā ar viendzimuma pāru aizsardzību, tiesību normu piemērotāji - iestādes un administratīvās tiesas - Satversmi piemēros tieši un nepastarpināti.

1.jūnijā pienāca termiņš ST spriedumu izpildei, kuros lemts par viendzimuma pāru tiesisko atzīšanu. Līdz šim neesot bijis indikāciju par spriedumu izpildi tiesas noteiktajā laikā. Kucina norādīja, ka ar ST spriedumiem regulējums, ciktāl tas neparedz noteiktas tiesības viendzimuma pāriem, atzīts par spēkā neesošu no šī gada 1.jūnija.

Savukārt Administratīvā rajona tiesa ir pieņēmusi pirmo spriedumu, ar kuru apmierināts viena dzimuma pāra pieteikums un konstatēta "publiski tiesisko attiecību pastāvēšana", proti, atzīts, ka starp pieteicējiem pastāv ģimenes attiecības Satversmes 110.panta izpratnē, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Šorīt pie Saeimas, būtībā neatbalstot likumprojekta pieņemšanu, notika partijas "Latvija pirmajā vietā" rīkotais pikets "Par dabisku ģimeni", kurā piedalījās tuvu 100 cilvēkiem.

Savukārt pagājušās nedēļas ceturtdienā Vecrīgā pie Saeimas nama "pretējās puses" jeb kustības "Dzīvesbiedri" rīkotajā piketā daži simti protestētāju ar dažādiem aicinājumiem deputātiem aktīvi pauda atbalstu Civilās savienības likumprojekta pieņemšanai.

LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes loceklis Kaspars Zālītis aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka Civilās savienības likumprojekta nepieņemšanas gadījumā jautājumi par ģimenes fakta konstatāciju tiks risināti starptautiska līmeņa tiesā.

Ar Civilās savienības likumprojektu bija paredzēts noteikt jaunu veidu divu pilngadīgu personu kopdzīves juridiskai reģistrēšanai, tostarp pavērt iespējas reģistrēt viendzimuma pāru attiecības.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas