Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Saeima, neskatoties uz VL-TB/LNNK iebildumiem, palielinās deputātu atalgojumu

Saeimas deputāti ceturtdien, 24.janvārī noraidīja nacionālās apvienības _Visu Latvijai!-TB/LNNK (VL-TB/LNNK) _iesniegtos grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz nepalielināt deputātu atalgojumu šā sasaukuma laikā.

Šo ierosinājumu atbalstīja 22 deputāti no VL-TB/LNNK, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), kā arī divi Vienotības deputāti, savukārt pret bija 23 Reformu partijas (RP) un Vienotības deputātu. Vēl desmit parlamentārieši balsojumā nolēma atturēties, bet vēl 29 deputāti no politiskās apvienības "Saskaņas centrs", ZZS un RP balsojumā nepiedalījās.

Deputātu mēnešalga šogad tiek aprēķināta, par pamatu ņemot valstī strādājošo mēneša vidējo darba samaksu 2012.gada pirmajā pusgadā, kas bija 474 lati, un piemērojot tam koeficientu 3,2. Tādējādi deputāta mēnešalga šogad būs 1517 lati pirms nodokļu nomaksas, savukārt 2012.gadā deputātu alga bija 1417 lati pirms nodokļu nomaksas. Tātad šogad deputātu algas pieaugtu apmēram par 100 latiem.

Tikmēr nacionālā apvienība deputātu algu aprēķināšanai piedāvāja saglabāt koeficentu 0,94 arī 2013. un 2014.gadā, lai reāls atalgojuma palielinājums nenotiktu šīs Saeimas sasaukuma laikā.

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, šogad līdz ar Saeimas deputātu atalgojumu mainās amatalgas apmērs arī Ministru prezidentam, ministriem, parlamentārajiem sekretāriem un vairākām Saeimas ievēlētām, apstiprinātām un ieceltām amatpersonām. Šo amatpersonu algām samazinošais koeficients iepriekšējos gados netika piemērots.

Līdz ar valstī strādājošo vidējās darba samaksas izmaiņām mainās arī piemaksas Saeimas amatpersonām, tāpat par dažiem latiem pieaug arī maksimālais kompensāciju apmērs, uz ko deputāti var pretendēt, lai segtu attaisnotas telpu īres un transporta izmaksas.

2010.gada nogalē Saeimas deputātu atalgojuma sistēma tika reformēta, iekļaujot deputātus vienotajā atalgojuma sistēmā, mainot līdzšinējos atalgojuma noteikšanas principus un atsakoties no kompensācijām un piemaksām. Deputātiem vairs netiek piemaksāts par komisiju un apakškomisiju sēžu apmeklēšanu, un viņi nesaņem reprezentācijas naudu, sakaru izdevumu kompensāciju. Vienīgā kompensācija ir apvienotā kompensācija par transporta izdevumiem un telpu īri. Tās maksimālais apmērs atkarīgs no deputāta dzīvesvietas. Lai to saņemtu, deputātiem jāuzrāda attaisnojoši dokumenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas