Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Saeima noraida priekšlikumus ieviest Latvijā obligātu vidējo izglītību

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Profesionālās izglītības likumā, bet noraidīja partijas Jaunais laiks (JL) priekšlikumu ieviest Latvijā obligāto vidējo izglītību. Saeimas deputātu vairākums atbalstīja iepriekš Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas lemto - noraidīt JL priekšlikumus grozījumiem Profesionālās izglītības likumā, kas paredzēja Latvijā ieviest obligātu vidējo izglītību.

Jau vēstīts, ka JL priekšlikumi neparedz konkrētu laiku, kad Latvijā varētu ieviest obligāto izglītību. Tas varētu notikt, kad šādu normu iekļautu ne tikai Profesionālās, bet arī Vispārējās izglītības likumā. Tomēr JL uzskata, ka šādas prasības iekļaušana Profesionālās izglītības likumā sekmētu obligātās vidējās izglītības procesa ieviešanu.

Savukārt Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji iepriekš norādījuši, ka jautājums par obligāto vidējo izglītību būtu jāskata Izglītības likumā, nevis Profesionālās izglītības likumā. Turklāt JL priekšlikuma pieņemšanai nepieciešams arī atzinums no Finanšu ministrijas, jo obligātas vidējās izglītības ieviešana prasītu papildu budžeta finansējumu.

Pirms divām nedēļām Saeima galīgajā lasījumā noraidīja grozījumus Profesionālās izglītības likumā, kurā ar opozīcijas deputātu balsu vairākumu bija iekļauta prasība Latvijā ieviest obligātu vidējo izglītību. Pēc Tautas partijas lūguma Saeima galīgajā lasījumā neatbalstīja likumprojektu, un tas atkārtoti nodots skatīšanai komisijās.

Grozījumi Profesionālās izglītības likumā bija sagatavoti, jo pašreiz spēkā esošajā likuma redakcijā ir pretrunas ar Administratīvā procesa likumu un Valsts pārvaldes iekārtas likumu jautājumā par valsts institūciju tiesībām izdot ārējos normatīvos aktus. Likuma grozījumos arī novērstas pretrunas ar Izglītības likumu, kas nosaka valdības tiesības izstrādāt vienotu valsts politiku un stratēģiju izglītībā, kā arī virzīt to skatīšanai Saeimā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas