Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Saeima varētu lemt arī par prezidenta atlaišanas kārtību

Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Vineta Muižniece (TP) norādījusi, ka trešdien izveidotā apakškomisija, kas lems, kā grozīt Satversmi, varētu lemt ne tikai par vēlētāju tiesībām rosināt Saeimas atlaišanu un prezidenta pilnvarām, bet arī par bijušās prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas ierosinājumu Satversmē paredzēt prezidenta atlaišanas kārtību.

V.Muižniece paskaidroja, ka šis jautājums ir atklāts kopš 2007.gada sākuma un, ņemot vērā jauna prezidenta vēlēšanu tuvošanos, tika izskatīts jautājums par ievēlēšanas kārtību, bet atlaišana atstāta bez virzības. “Ja grozam prezidenta Saeimas atlaišanas pilnvaras, manuprāt, vajadzētu izskatīt arī prezidenta atlaišanas kārtību,” teica Juridiskās komisijas vadītāja.

Dienas aptaujātie parlamentārieši uzskata, ka, izstrādājot Satversmes grozījumu redakciju, par pamatu jāņem tieši konstitucionālo tiesību ekspertu iesniegtie priekšlikumi, ko Saeimas deputātiem nodevis Valsts prezidents Valdis Zatlers, savukārt par ekspertu pieaicināšanu apakškomisijai pašlaik domas dalās.

Atgādinām, ka jūnija sākumā V.Zatlers iesniedza Saeimā iniciatīvu veikt grozījumus Satversmē, paredzot, ka Valsts prezidentam ir patstāvīgas tiesības atlaist Saeimu, nesaistot šīs tiesības ar tautas nobalsošanu un iespējamu amata zaudēšanu. Trešdien V.Zatlera iesniegtā likumdošanas iniciatīva nosaka, ka nepieciešams mainīt arī Satversmes 78. un 79.pantu, paredzot, ka vēlētāji var priekšlaicīgi rosināt Saeimas atlaišanu. Aptaujātie deputāti šodien pauž viedokli, ka šie ierosinājumi jāskata paralēli.

V. Muižniece (TP) Dienai norādīja, ka Saeimas frakcijām līdz nākamajai nedēļai jāizlemj, cik plašu grozījumu loku viņi vēlēsies apskatīt.

Apvienības Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā (PCTVL) pārstāvis Vladimira Buzajevs ierosinājis grozīt Satversmi, lai dotu nepilsoņiem tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās un krievu valodai kļūt par darba valodu pašvaldībās, kurās dzīvo liels skaits cittautiešu. Pretējā gadījumā PCTVL neatbalstīs nevienu citu Satversmes grozījumu, trešdien paziņoja V.Buzajevs.

Tautas partijas (TP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis uzskata, ka apakškomisijai būtu lietderīgi pieaicināt arī ārvalstu ekspertus, savukārt partijas Jaunais laiks (JL) līdere Solvita Āboltiņa uzskata, ka pietiktu ar prezidenta izveidotās komisijas ekspertiem, jo ekspertu loka paplašināšana varētu būt kārtējais koalīcijas mēģinājums novilcināt grozījumu pieņemšanu.

Pilsoniskās savienības (PS) līdere Sandra Kalniete Dienai pauda viedokli, ka gadījumā, ja prezidentam tiek dotas tiesības atlaist Saeimu bez riska zaudēt amatu, tas pieprasa tālākās izmaiņas. “Šādas pilnvaras var būt tautas vēlētam prezidentam,” norāda S.Kalniete. Apakškomisijā strādās gan S.Kalniete, gan Ilma Čepāne (PS), kas nav Juridiskās komisijas sastāvā. S.Kalniete uzskata, ka lietderīgi būtu uzklausīt arī nevalstisko organizāciju pārstāvjus. Apvienības Tēvzemei un brīvībai/LNNK Māris Grīnblats uzskata, ka par ekspertu pieaicināšanu jālemj apakškomisijai darba gaitā.

Saskaņas Centra (SC) līderis Nils Ušakovs uzskata, ka Satversmes grozījumiem jābūt pēc iespējas tuvākiem redakcijai, par ko Latvijas pilsoņi balsoja 2.augusta referendumā. Viņš vēlētos, lai apakškomisija kā ekspertu pieaicinātu bijušo Satversmes tiesas priekšsēdētāju Aivaru Endziņu.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis Dienai trešdien vēl nevarēja atbildēt par Satversmes grozījumu apjomu, pie kāda ZZS deputāti būtu gatavi strādāt. Pēc A.Brigmaņa vārdiem, ZZS par šo vēl tikai spriedīs, jo "viss noticis ļoti strauji".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

KO PAREDZ PREZIDENTA IESNIEGTĀS INICIATĪVAS PAR VĒLĒTĀJU TIESĪBĀM UN PREZIDENTA PILNVARĀM

KONSTITUCIONĀLO TIESĪBU KOMISIJAS VIEDOKLIS PAR SATVERSMES GROZĪJUMIEM

LASI VĒL

SAEIMA SATVERSMES GROZĪJUMU SAGATAVOŠANAI TERMIŅUS NENOSAKA


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas