Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Saeimas atlaišana pēc balsojuma par Maizīti būtu tikai morāls sods

Politiķiem, kuri ceturtdien pēc Jāņa Maizīša nepārvēlēšanas ģenerālprokurora amatā, aicināja Valsts prezidentu Valdi Zatleru atlaist Saeimu, jārēķinās, ka Saeima būtu atlaista tikai tautas nobalsošanā, ja par to nobalsotu vairāk nekā puse balsotāju. Tad jaunām vēlēšanām jānotiek ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atlaišanas. Var secināt — ja Valsts prezidents rosinātu parlamenta atlaišanu, tad vēlēšanas varētu notikt apmēram pēc pieciem mēnešiem, kas būtu aptuveni tajā laikā, kad ir paredzētas kārtējās 10.Saeimas vēlēšanas.

Ceturtdien politiķi Saeimas atlaišanā saredzēja divus ieguvumus — tas būtu morāls sods, un tad deputāti līdz vēlēšanām nevarētu pieņemt tādus lēmumus, kas varētu būt pret valsts interesēm, jo Saeimas darba kārtību noteiktu Valsts prezidents.

Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs Dienai neatklāja, vai prezidents varētu šādu iespēju apsvērt. Taču viņš atgādināja, ka Valsts prezidentam ir tikai tiesības rosināt parlamenta atlaišanu, bet nav tiesības to atlaist.

Saeima tā arī nav pildījusi solījumu un nav izskatījusi Valsts prezidenta pērnā gada sākumā iesniegto iniciatīvu par izmaiņām Satversmē — tās dotu valsts pirmajai amatpersonai tiesības, neriskējot ar savu amatu, un bez referenduma procedūras atlaist parlamentu. Kad 2009.gada pavasarī deputāti deva tiesības tautai rosināt parlamenta atlaišanu, Juridiskās komisijas deputāti sacīja, ka viņiem vēl nepieciešami daži mēneši diskusijai par prezidenta pilnvaru paplašināšanu. Taču tagad jau ir pagājis gads.

Ja parlamenta atlaišana tiktu rosināta, tad tikai pēc tam, kad tauta referendumā par to nobalso, Saeimas darba kārtību nosaka prezidents. Līdz tam parlaments strādā kā ierasts. Jāatgādina, ka Jāņos beidzas Saeimas pavasara sesija un vasarā, kad ir sesiju starplaiks, Saeimas sēdes tāpat nenotiek, ja vien netiek sasaukta kāda ārkārtas sesija.

Ceturtdien pirmais ar aicinājumu prezidentam atlaist Saeimu pēc negatīvā balsojuma par J.Maizīti, nāca klajā Saskaņas centra frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, uz kura vadīto frakciju arī krita aizdomas par solījumu neturēšanu. Vēlāk arī Sabiedrības citai politikai līderis Aigars Štokenbergs Dienai atzina, ka Saeima, kura tā melojusi sabiedrībai, būtu atlaižama, jo tai nevar vairs uzticēt būtisku lēmumu pieņemšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

 

Satversmes nosaka

Valsts prezidentam ir tiesības ierosināt Saeimas atlaišanu. Pēc tam izdarāma tautas nobalsošana. Ja tautas nobalsošanā vairāk nekā puse balsotāju izsakās par Saeimas atlaišanu, tad Saeima uzskatāma par atlaistu un izsludināmas jaunas vēlēšanas, kurām jānotiek ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atlaišanas.

Ja Saeima ir atlaista, tad Saeimas locekļu pilnvaras tomēr paliek spēkā līdz jaunievēlējamās Saeimas sanākšanai, bet līdzšinējā Saeima var sanākt uz sēdēm tikai tad, ja Valsts prezidents to sasauc. Šādām Saeimas sēdēm dienas kārtību noteic Valsts prezidents. Ja tautas nobalsošanā vairāk nekā puse no nodotām balsīm izsakās pret Saeimas atlaišanu, tad Valsts prezidents uzskatāms par atlaistu un Saeima ievēlē jaunu Valsts prezidentu uz atlaistā prezidenta atlikušo pilnvaru laiku.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas