Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Saeimas deputāti: priekšvēlēšanu aģitāciju pilnveidosim, kad būs skaidrība par partiju finansēšanu

Nopietns darbs pie priekšvēlēšanu aģitācijas pilnveides var sākties tikai tad, kad būs skaidrība par partiju finansēšanu. Tā uz Dienas jautājumu, cik tālu ir pavirzījusies priekšvēlēšanu aģitācijas regulējuma pilnveide, Dienai sacīja Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Vineta Muižniece (TP) un Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisijas vadītājs Oskars Spurdziņš (TP).

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pērnvasar nosūtīja vēstuli vairākām atbildīgajām Saeimas komisijām, vēršot uzmanību uz nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos. KNAB norādīja: lai tiktu novērstas vairākas konstatētās nepilnības, normatīvie akti ir jāpilnveido līdz Saeimas priekšvēlēšanu perioda sākumam – 2010.gada 5.jūnijam, _Dienu _informēja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.KNAB rosināja vairākas lietas, piemēram, to, ka KNAB ierosināto lietu par aģitācijas apturēšanu tiesā būtu jāizskata paātrinātā procesā. Tāpat birojs aicināja definēt, kas ir slēptā priekšvēlēšanu aģitācija, to aizliedzot. Savukārt, lai ierobežotu administratīvo resursu izmantošanu politiķu popularizēšanai priekšvēlēšanu periodā, KNAB uzskata, ka pašvaldību finansētajiem izdevumiem priekšvēlēšanu periodā ir aizliegts izvietot intervijas ar deputātu kandidātiem u.c. vai arī jānosaka aizliegums 30 dienas pirms vēlēšanām izdot preses izdevumus, kas tiek finansēti no pašvaldību resursiem.Kā norādīja O.Spurdziņš, patlaban akmens ir valdības dārziņā, proti, tai konceptuāli jāpasaka, kā partijas tiks finansētas. «Mums nav nekas oficiāli saņemts no valdības puses, lai varētu virzīt šo jautājumu uz priekšu,» teica deputāts. Viņam piekrīt V.Muižniece, kura norādīja, ka pēc tam, kad būs skaidrība par partiju finansēšanas avotiem, arī varēs lemt par sodiem. Arī par to, vai par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem jāparedz tikai administratīva vai arī kriminālatbildība.Jau ziņots, ka otrdien valdībā atbalstītie grozījumi «Politisko partiju finansēšanas likumā» paredz, ka partijas varēs tikt finansētas no valsts budžeta, ja par tām vēlēšanās nobalsos vismaz 2% vēlētāju. Tie gan vēl jāapstiprina Saeimai. Politiskās partijas valsts finansējumu varētu saņemt no 2011.gada. Grozījumi paredz, ka par katru vēlēšanās saņemto vēlētāja balsi politiskās partijas varētu saņemt valsts finansējumu 0,50 latu apmērā.Pēc premjera Valda Dombrovska (_JL_) domām, šis ir viens no svarīgākajiem otrdien pieņemtajiem lēmumiem. Premjera skatījumā, lai arī tas prasa izdevumus no valsts budžeta, šāds partiju finansēšanas modelis ir daudz nekaitīgāks un valstij izmaksās daudz lētāk nekā tas, ka partijas tiek finansētas no oligarhu naudas.Jau ziņots, ka likumu nepilnību dēļ no soda par priekšvēlēšanu aģitācijas likuma pārkāpumu pērnā gada pašvaldību vēlēšanās izsprucis tagadējais Priekules novada Bunkas pārvaldnieks Edgars Dargužis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas