Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Saeimas nolīgtais advokāts lūdz pārtraukt tiesvedību Lisabonas līguma lietā, tiesa noraida

Saeimas pārstāvis Lauris Liepa šodien Satversmes tiesai lūdza izbeigt tiesvedību par Lisabonas līguma lietu, pamatojot to ar diviem argumentiem: konstitucionālās sūdzības iesniedzēji nav izmantojuši savas tiesības, proti, nav iesnieguši grozījumu projektu Saeimā, prasot sarīkot tautas nobalsošanu šajā jautājumā – to var izdarīt ar 1/10 daļu vēlētāju parakstiem (Satversmes 78.

pants); pieteikums neatbilst konstitucionālās sūdzības kritērijiem, jo Lisabonas līgums vēl nav stāties spēkā un nevar prognozēt, vai tas vispār notiks, tātad nav noticis tiesību aizskārums, pamatoja L.Liepa. Līdz ar to tā esot _actio popularis  _jeb populāra sūdzība, kas nav vērsta par konkrētu indivīdu aizskārumu, un tā nav Satversmes tiesas kompetence, sacīja Saeimas puses pārstāvis. Aizskārums būtu radies, ja Saeima atteiktos šajā jautājumā sarīkot tautas nobalsošanu.

Savukārt sūdzības iesniedzēji viņa argumentiem nepiekrita, jo uzskata, ka viņi neapstrīd pašu Lisabonas līgumu pēc būtības, bet veidu, kā tas ir stājies spēkā.

Satversmes tiesa L.Liepas lūgumu noraidīja un turpinās lietu izskatīt pēc būtības.

Diena jau rakstīja, ka 13 fiziskas personas vērsās tiesā, uzskatot, ka Latvijai pievienojoties Eiropas Savienībā, bija nepieciešams sarīkot referendumu par pievienošanos Lisabonas līgumam jeb Eiropas Savienības reformu līgumam. Latvijā to ratificiēja Saeima, savukārt Īrijā par to notika tautas nobalsošana, kurā vēlētāji to noraidīja.

(papildināta ar ST lēmumu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas