Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Saeimas prezidija locekļa ievēlēšana atlikta, partneri TP tomēr iesaka virzīt citu kandidātu

Jautājums par vakanto vietu Saeimas prezidijā joprojām nav atrisināts, un jaunas vēlēšanas, visticamāk, arī tiks atliktas pagaidām uz nenoteiktu laiku, liecina koalīcijas partneru vēl trešdien paustā nostāja.

Tautas partijas (TP) Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Muižniece, kura vēl tikai pirms nepilnas nedēļas krēslu prezidijā oficiāli pameta, žurnālistiem trešdien atkārtoti apliecināja, ka TP arī pēc kolēģu noraidījuma deputātes Antas Rugātes kandidatūrai Saeimas priekšsēdētāja biedres amatam nav pat apsvērusi domu virzīt kādu citu pretendentu.

Viņa atgādināja, ka frakcija jau balsojumā ir lēmusi par piemērotāko pretendentu un citus lēmumus patlaban nav paredzēts apspriest, vienlaikus uzsverot, ka līdz ar to politiskais spēks sagaida kādu iniciatīvu no pārējiem koalīcijas partneriem.


Varētu vēlreiz spriest koalīcijas padomē

"Ministru prezidents apsolīja parunāt ar frakciju vadītājiem," par šīs nedēļas koalīcijas sanāksmē pārrunāto atgādināja Muižniece, piebilstot, ka "vēl ir laiks".

Deputāte gan pauda izbrīnu par sadarbības partiju pārstāvju balsojumu pagājušajā nedēļā, jo uz viņas jautājumu par šī lēmumprojekta iekļaušanu Saeimas sēdes darba kārtībā "neviens no viņiem neizteica nekādus iebildumus".

"Neuzstājam, nekādā ziņā. Neuzskatām, ka tas būtu pirmās, otrās, trešās vai pat simtās nozīmes jautājums," partijas gatavību nesteidzināt un sagaidīt partneru piekāpšanos viņu izvirzītajai kandidatūrai apliecināja Muižniece, vien atgādinot, ka, skaidrībai nerodoties nedēļas laikā, "šis jautājums atkal tiks apspriests koalīcijas sanāksmē".


PS viedokli nemaina

No pārējām koalīcijas partiju frakcijām vien partija "Pilsoniskā savienība" (PS) apzinīgi atsaukusies aicinājumam vēlreiz izvērtēt un apspriest savu pozīciju šajā jautājumā, aģentūru BNS informēja PS deputāts Kārlis Šadurskis.

"Izpildījām premjera uzdevumu - izvērtējām rūpīgi savu attieksmi.. un secinājām, ka tā arī iepriekš bijusi pareiza," ironiski noteica tautas kalps.

Uz jautājumu, vai pirmdienas saruna Sadarbības padomes sanāksmē liek meklēt arī pārējiem koalīcijas partneriem kādu risinājumu vai domāt par savas nostājas maiņu, Šadurskis atkārtoti apliecināja, ka redz iespējas to atrisināt vien TP rokās.

"Premjers nevar diktēt, kā deputātiem balsot slēgtā balsojumā. Viņš var tikai runāt ar deputātiem," par Dombrovska aicinājumu koalīcijas partneriem sarunās nonākt pie vienota slēdziena sacīja PS pārstāvis, piebilstot, ka atrisinājums samilzušajai problēmai ir - "vai nu [Tautas] partija virza citu kandidātu, vai atsakās no šīs vietas [prezidijā]".


Līdaka neredz iespēju mainīt domas par Rugāti

Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ingmārs Līdaka aģentūrai BNS atzina, ka neredz iespēju likt kolēģiem pēc brīvā balsojuma mainīt domas.

"Gaidīt, ka liksim cilvēkam mainīt domas pēc tam, kad jau izteikts viedoklis šādā balsojumā - brīvā, pēc sirdsapziņas.. tas ir nekorekti," klāstīja deputāts, apstiprinot, ka ZZS frakcija savā sēdē par šo jautājumu pat nav īsti vairs diskutējusi.

"Ja tas [aicinājums] būtu bijis pirms tam, pirms tā balsojuma, to [pārliecināt] vēl varētu," pieļāva tautas kalps, norādot, ka tad arī visi deputāti tiktu vairāk iepazīstināti ar Rugātes kvalifikāciju un īpašībām, lai spriestu par viņas piemērotību.

Līdaka arī pilnībā noraidīja jebkādus apgalvojumus, ka parlamenta balsojums liecinātu par sadarbības partneru iespējamiem plāniem attiecībā uz TP izspiešanu no koalīcijas. "Absolūti nepiekrītu, ka tā būtu sazvērestība pret Tautas partiju," uzsvēra deputāts. "Bet varu pilnīgi droši apgalvot, ka Zaļo un zemnieku savienības viedokli neviens neprasīja pirms tam," teica Līdaka, paužot, ka līdz ar to nolemts ļaut katram balsot, "kā sirds liek".

Atbildot uz jautājumu par kaut kādu atrisinājumu, Līdaka arī pievienojās domai par to, ka TP būtu jāvirza cita kandidatūra. Viņš arī piebilda, ka pat gadījumā, ja nerakstīta prasība nosaka, ka šajā amatā būtu vēlama sieviete, TP ir visai daudz cienījamu daiļā dzimuma kandidatūru.

"Neviens jau neiebilst pret Tautas partijas atrašanos prezidijā," pārdomas par negaidīti izvērtušos problēmu noslēdza Līdaka.


Steiga nebūšot

Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Māris Grīnblats aģentūrai BNS arī atzina, ka ar frakcijas biedriem nekas īpaši attiecībā uz šo jautājumu nav lemts. Viņš vienīgi kolēģus informējis, ka tāda saruna pirmdien Sadarbības padomes sanāksmē bijusi un TP formulējumā premjeram būtu jānoskaidro šī situācija.

"Cik saprotams - kamēr nebūs signāla, ka koalīcijā ir vienota nostāja, tikmēr šo jautājumu nevirzīs," vien noteica tautas kalps, prognozējot, ka līdz ar to ceturtdien plenārsēdē, visticamāk, par to atkārtoti nelems.

"Neviens nekur nesteidzas," vēl novērojumos dalījās deputāts, pagaidām arī neprognozējot, kāds varētu būt iespējamais atrisinājums un cik ilgu laiku tas varētu prasīt.

Arī partijas "Jaunais laiks" Saeimas frakcija par šo jautājumu netika runājusi, aģentūrai BNS apliecināja frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis. Viņš norādīja, ka vienošanās bijusi atkal par to runāt nākamajā frakciju vadītāju sanāksmē, kas līdz ar Saeimas ārkārtas sēdi būs tikai nākamtrešdien.

"Tad, kad rosinās darba kārtībā to jautājumu, tad arī runāsim," sacīja tautas kalps, norādot uz frakcijās jau zināmo nostāju un iespēju TP runāt ar partneriem par balsojuma cēloni un iespējamiem risinājumiem.

Jau vēstīts, ka parlaments ceturtdien lēma par līdzšinējās Saeimas priekšsēdētāja biedres Vinetas Muižnieces (Tautas partija) atsaukšanu no amata, bet neatbalstīja TP izvirzīto kandidatūru šim krēslam - deputāti Antu Rugāti. Lai arī Muižnieces vadītā frakcija nolēma atkārtoti virzīt Rugāti balsojumam, kolēģu viedoklis kļuva tikai nelabvēlīgāks, otrajā reizē par viņas apstiprināšanu balsojot tikai 20 tautas kalpiem.

Jau īsi pēc pirmajām prezidija locekļa vēlēšanām Muižniece izteica bažas, ka šis balsojums liecina par vēl gaidāmajām grūtībām, sadarboties koalīcijā, kad rudenī būs jālemj par 2010.gada budžetu.

Arī TP līderis Mareks Segliņš žurnālistiem vairākkārt atzinis, ka pašreizējā attieksme koalīcijā viņam rada bažas par darbu tajā. Norādot uz premjera kompetenci nodrošināt disciplīnu, Segliņš apstiprināja, ka TP pagaidām vien nogaidīs, kamēr "koalīcija atgūs balsis".

Ziņots arī, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Jaunais laiks") pirmdien pēc Sadarbības padomes sēdes pavēstīja, ka partijām par nostāju šajā jautājumā jātiek skaidrībā līdz frakciju vadītāju sanāksmei.

Frakciju vadītāji ik nedēļu darba sesiju laikā tiekas trešdienas pēcpusdienā pēc frakciju sēdēm, lai kopīgi vēl pārrunātu nākamajā dienā paredzētās plenārsēdes darba kārtību. Ja koalīcijas partneri nebūs nonākuši pie vienota slēdziena, tad jautājums par prezidija locekļa virzīšanu atkal būs koalīcijas sanāksmes darba kārtībā jaunnedēļ, norādīja premjers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas