Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Saeimas spīkers Daudze nevēlētos ārstēties lauku slimnīcā

Lai man piedod mazo slimnīcu darbinieki, bet slimnīcās, kas atrodas zem rajonu centrālo slimnīcu līmeņa, es nevēlētos ārstēties un to neieteiktu arī saviem radiniekiem, intervijā Latvijas avīzei saka Saeimas spīkers Gundars Daudze (ZZS), kas pēc profesijas ir anesteziologs un brīvdienās praktizē Ventspils slimnīcā.

Viņš paskaidro, ka, jo vairāk slimnieku tiek ārstēti, jo ārstiem augstāks profesionālais līmenis, bet mazajos lauku stacionāros ar pārdesmit gultām veselības aprūpes pakalpojumu apjoms ir krietni mazāks nekā daudzprofilu medicīnas iestādēs. Viņaprāt, daudz lietderīgāk būtu, ja mazajās slimnīcās varētu saņemt sociālos pakalpojumus, bet tie gan nebūtu finansējami no veselības aprūpes budžeta. Viņš avīzei pauda uzskatu, ka reforma bija jāīsteno jau sen, bet ekonomiski labākajos laikos tam bija pietrūcis politiskās gribas.

"Kad mēs dzīvojām labāk, būtu daudz mazāka sociālā rezonanse, ieviešot tā saukto struktūrplānu jeb ārstniecības iestāžu pārveides plānu un pārprofilējot mazās lauku slimnīcas."

Diena jau rakstīja, ka no 1.aprīļa valsts no 13 mazajām slimnīcām vairs nepirks stacionārās aprūpes pakalpojumu, saglabāsies vien ambulatorais - laboratorija, rentgena kabinets, kā arī pacientus pieņems daži speciālisti. Starptautiskais Valūtas fonds un Pasaules banka ir norādījuši - veselības aprūpe Latvijā ir dārga, neefektīva, jāsamazina slimnīcu, gultu skaits.

"Ikvienai krīzei ir arī pozitīvais rezultāts - mēs esam spiesti pārvērtēt, vai viss, ko darām, ir pareizi, un vai mēs par to spējam samaksāt. Tomēr likvidēšana par katru cenu nedrīkst kļūt par pašmērķi," uzskata Saeimas priekšsēdētājs.
Latvijas avīze viņam arī jautā prognozi par pašvaldību vēlēšanām un vai Aivaru Lembergu ievēlēs par Ventspils domes priekšsēdētāju. G.Daudze un A.Lembergs pārstāv "Latvijai un Ventspilij".

"Viņu neapšaubāmi ievēlēs Ventspils domē. Ja vien nebūs spēkā ierobežojums kā patlaban, ka Lembergs nevar pildīt domes priekšsēdētāja pienākumus, tad, godīgi sakot, es neredzu viņam alternatīvu."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas