Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Saimnieks nesteidzas atgūt Nīlas krokodilu

Olaines pagastā atrastā Nīlas krokodila īpašnieks joprojām nav vērsies Vides aizsardzības pārvaldē. Lai atgūtu krokodilu viņam jānokārto formalitātes eksotisku dzīvnieku kolekcijas veidošanai. Līdz šim īpašnieks Nīlas krokodilu savā privātmājā turējis nelegāli.

Dzīvnieku aizsardzības likums Latvijā aizliedz savvaļas plēsīgo un indīgo dzīvnieku turēšanu, tai skaitā arī krokodilu turēšanu, skaidro Vides aizsardzības pārvaldes CITES pārvaldības un atļauju daļas vadītāja Gita Strode. Vienīgais veids, kā legāli turēt krokodilu, ir reģistrēt to kā eksotisko dzīvnieku kolekciju.

Latvijā kolekcijās šobrīd ir trīs krokodili, tāpēc Olaines pagastā izmukušais krokodils uzskatāms par ceturto zināmo krokodilu Latvijā. G.Strode gan pieļauj, ka patiesais krokodilu skaits Latvijā varētu būt lielāks. “Zinot to, ka zooveikali piedāvā iegādāties dažādus eksotiskus dzīvniekus, nav brīnums, ka kāds par pāris simtiem tūkstošu latu varētu iegādāties un turēt arī krokodilu,” uzskata G.Strode.

Krokodilveidīgie ir iekļauti Vašingtonas konvencijā, un tas nozīmē, ka to ievešana iespējama vien ar speciālām atļaujām. Taču, ja krokodili ievesti Eiropas Savienībā (ES) kontrabandas ceļā, to tirdzniecību dažādās ES valstīs izkontrolēt esot neiespējami, pārliecināta G.Strode.

Diena jau rakstīja, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki 20.jūlijā Rīgas rajonā sagūstījuši Nīlas krokodilu. Tas izbēdzis no kādas privātmājas terārija, un īpašniekam nav bijusi atļauja tā turēšanai. Nīlas krokodils no terārija izbēdzis vai nu tāpēc, ka nav turēts atbilstošā terārijā, vai arī tāpēc, ka iežogojums bijis par mazu, uzskata G.Strode. Tomēr krokodila īpašnieks iepriekš sacīja, ka kādam bija aizmirsies aiztaisīt aizbīdni, un tāpēc krokodils varējis nokļūt “brīvībā”.

Par krokodila turēšanu bez atļaujas krokodila īpašniekam var tikt piemērots sods no 50 līdz 500 latiem, skaidroja Valsts vides dienesta Vides kontroles un uzraudzības departamenta direktora vietnieks Andris Širovs.

Šobrīd krokodils atrodas Rīgas zooloģiskajā dārzā, bet, ja tā īpašnieks spēs pierādīt, ka krokodilu iegādājies oficiāli un nokārtos dokumentus, kas saistīti ar kolekcijas reģistrēšanu, viņš krokodilu varēs atgūt. Tomēr līdz šim brīdim krokodila īpašnieks Vides aizsardzības pārvaldē nav vērsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASIET VĒL:

Kā sagūstīja Nīlas krokodilu Olainē?

Noskaties video:

Olaines pagastā notverts Nīlas krokodils

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas