Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

SAK: ļoti negatīva scenārija gadījumā Latvija var piedzīvot arī humāno krīzi

Latvijā pašlaik gandrīz vienlaicīgi attīstās politiskā un ekonomiskā krīze, kas negatīva scenārija gadījumā izvērtīsies par plašu sociālo krīzi un ļoti negatīvas apstākļu sakritības gadījumā vietumis pāries arī epizodiskā humānā krīzē, prognozē Valsts prezidenta Valda Zatlera paspārnē strādājošā Stratēģiskās analīzes komisija (SAK), dodot šībrīža diagnozi Latvijai. Komisija ieteikusi steidzīgi veikt vairākus pasākumus, jo sociālā nelīdzsvarotība tieši ietekmēs ekonomiku, arī tad, kad sāksies ekonomiskā augšupeja.

Sociālo spriedzi vairo tas, ka šobrīd nevienam nav skaidrs, cik ilga un dziļa krīze būs, jo ekonomiskās izaugsmes prognozes tiek regulāri pārskatītas un pazeminātas, tiek uzsvērts, ka krīzes zemākais punkts vēl tikai priekšā. Šī situācija ietekmējot iedzīvotāju saprātīgu risinājumu atrašanu, atzīts ziņojumā.

SAK prognozē, ka sociālā spriedze pieaugs, kad tiks reāli samazinātas algas. Tajā daļēji vainojama zemā uzticība varai un politiķu lēmumiem. Neuzticēšanās dēļ šādi lēmumi tiek uztverti vai nu kā politiķu patvaļa, vai ārvalstu aizdevēju uzspiesta griba, ko īsteno pakļāvīga valdošā elite.

Ziņojumā minēts, ka februārī veiktās aptaujas liecina, ka ielu un ceļu bloķēšanu atbalsta gandrīz 46%, bet Saeimas un valdības ēkas ieņemšanu - gandrīz 22% Latvijas iedzīvotāju. Daļēji vai pilnīgi 2009.gada 13.janvāra protesta akcijas gaitu februārī atbalstīja 54% Latvijas iedzīvotāju.

Nozīmīga Latvijas iedzīvotāju daļa - 14% darbaspējīgo vai vairāk - paliks bez darba tuvāko deviņu mēnešu laikā, prognozēts ziņojumā. Šiem cilvēkiem vēl kādu laiku nebūs iespējams atrast darbu. Sagaidāms straujš nabadzības pieaugums līdz pat 2010.gada beigām, secinājusi SAK.

Savukārt reformas izglītības un veselības jomā raksturo - "liela izaicinājuma, maza atbalsta" situācija.

SAK uzskata, ka steidzami jāveic pasākumi resursu novirzīšanai tur, kur tie ir īpaši nepieciešami, it īpaši sociālajā un izglītības jomā, pārskatot un pārstrukturējot pārējos resursus.

SAK priekšlikumi likumdevējiem nav saistoši, taču komisija cer, ka jaunā valdība tos ņems vērā. Mēs strādājam kā padomdevēji, sacīja SAK vadītāja vietniece Zanda Kalniņa - Lukaševica.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko iesaka SAK?

1. Uzturēt noteiktu personiskās un sociālās drošības līmeni sabiedrībā (drošības un kārtības uzturēšanas dienestu efektivitāte kā prioritāte) un sekmēt iedzīvotāju sadarbību un pašpalīdzības / pašorganizēšanās iniciatīvas strauji pieaugošas sociālās nedrošības apstākļos.

2. Izstrādāt un īstenot sociālās aizsardzības programmas gan valsts, gan pašvaldības, gan PPP formā, koncentrējot resursus uz sociāli visneaizsargātākajām grupām un minimālā iztikas līmeņa nodrošināšanu pēc bezdarba pabalsta saņemšanas perioda beigām.

3. Kāpināt valsts pārvaldes rīcības / lēmumu leģitimitāti ar plašas iedzīvotāju līdzdalības palīdzību, aktīvi izmantojot jaunas formas.

4. Veikt ES SF pārprogrammēšanu ar uzsvaru uz ekonomisko aktivitāti, nodarbinātību veicinošām aktivitātēm, kā arī atbalstu bezdarba situācijā

5. Izstrādāt krīzes scenārijus un vadības pasākumus sociāla sprādziena un neprognozēti straujas ekonomiskās lejupslīdes gadījumiem, sagatavot noteiktus valsts pārvaldes dienestus darbam ārkārtas situācijas apstākļos.


6. Veikt strukturālas izmaiņas publiskās pārvaldes sistēmā, izglītības un veselības jomā, it īpaši pārstrukturēt izglītības pārvaldību, radikāli samazinot aparātu, skolotāju skaitu un mainot finansēšanas modeli. Izveidot „drošības tīklu” no pamatizglītības izkritušajiem skolēniem.

7. Raiti reģionalizēt augstāko izglītību (Baltijas jūras reģions) un ieviest efektivitātes / ekonomiskās atdeves kritērijus augstākās izglītības finansēšanā. Mainīt zinātnes attīstības atbalsta principus (efektivitātes uzlabošana, internacionalizācija un starptautiskās kvalitātes standartu vispārēja ieviešana).

UZZINI VAIRĀK

Pašreizējās situācijas diagnoze


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notikusi pāreja uz ziemas laiku

Aizvadītajā naktī Latvijā ir notikusi pāreja no vasaras uz ziemas laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas