Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Samazinātās PVN likmes vēlas atcelt tikai ZRP

Politisko partiju pārstāvjiem, kuri saskaņā ar aptaujām iekļūs 11.Saeimā,  ir vienots viedoklis, ka samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes pagaidām nav atceļamas. Tikai Zatlera Reformu partija (ZRP) iestājas par likmju atcelšanu.

ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" norādīja, ka PVN samazinātās likmes Latvijā varētu atcelt 2014.gadā. "Mēs nevaram palielināt nodokļus, jo uzreiz palielinās inflācija un tad nevaram ieviest eiro," teica Sprūdžs.

Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars  Zaķis sacīja, ka šāds ierosinājums nav atbalstāms un PVN samazinātās likmes nedrīkst atcelt. "Es nepiekrītu. Es saku, ka paskatīsimies visi kopā, kā top politiķi, kā viņi lēnām nobriest par politiķiem. Tad, kad viņi nonāks līdz reālai politikai un sāks reāli svērt, kas ir kā vērts, tad sapratīs. Piemēram, iedomājieties, ja zālēm palielina PVN, sabiedrībā būs ļoti asas diskusijas, kas prasīs ļoti daudzas nervu šūnas ļoti daudziem cilvēkiem. Varbūt es kļūdos par cipariem, bet, šķiet, tas kopumā var dot triju miljonu pienesumu budžetā, jo kompensējamo zāļu apmērs ir milzīgs, un, ja grib saglabāt kompensējamo zāļu apmēru, tad, ceļot PVN, ļoti daudz ir jāpieliek naudas klāt pie budžeta izdevumiem. Vai mēs vēlamies pacelt nodokli malkai, kur ienākums budžetā varētu būt mazāks par miljonu, bet prasīs nervu šūnas ļoti daudziem cilvēkiem," jautāja Zaķis.

"Es saku kategorisku nē. Mēs savulaik šo izpētījām, sapratām, ka tas nav tā vērts," klāstīja Zaķis.

Arī  Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis un apvienības Saskaņas centrs (SC) viens no premjera amata kandidātiem Rīgas mērs Nils Ušakovs atzina, ka PVN samazinātās likmes nedrīkst atcelt. "Pašreiz nē. Par to var runāt, tikai pilnveidojot sociālo sistēmu. Kad mēs zināsim, ka pensionārs saņems atbalstu vai viņam tiks paaugstināta pensija un viņš varēs nopirkt sev zāles, tad varam runāt, ka var atcelt samazinātās PVN likmes. Pašlaik tas no sociālā viedokļa ir bezatbildīgi,"  uzsvēra Ušakovs.

Viņu viedoklim piekrita arī Nacionālās apvienības Visu Latvijai!–Tēvzemei un Brīvībai/LNNK premjera amata kandidāts Gaidis  Bērziņš. "Lai arī pašreizējais regulējums par samazinātajām PVN likmēm nav optimāls, pagaidām pie tā būtu jāpaliek. Saistībā ar samazinātajām PVN likmēm mani personīgi skar jautājums par komunālo pakalpojumu maksātājiem un iespējām samaksāt komunālo pakalpojumu rēķinus. Viens risinājums ir samazinātā PVN likme, bet otrs risinājums meklējams citur – varbūt, ka ne vienmēr samazinājums dod vajadzīgo efektu pakalpojumu sniedzējam. Tomēr es turos pie domas, ka samazinātajām PVN likmēm būtu jāpaliek," pastāstīja Bērziņš.

ZRP, kuras ekonomikas programmā ir iekļauta PVN samazināto likumju atcelšana, valdes loceklis Reinis Tukišs iepriekš norādīja, ka programmas "galvenais mērķis ir nodokļu sloga samazināšana darba algām par deviņiem procentpunktiem". "Tas tiek piedāvāts ar nolūku balstīt mūsu ražotājus un veicināt eksporta konkurētspēju. Turklāt šādi tiktu dots nozīmīgs ieguldījums bezdarba samazināšanā un cīņā pret aplokšņu algām. PVN likmju vienādošana nav skatāma atrauti no darbaspēka nodokļa samazināšanas. ZRP ir skaidri norādījusi, ka neviens nodoklis netiks mainīts 2012.gadā. Savukārt izmaiņas PVN likmēs notiks tikai 2014.gadā, jo to diktē nepieciešamība ievērot Māstrihtas kritērijus," paskaidroja Tukišs.

Viņš arī piemetināja, ka PVN likmju vienādošanas gadījumā paredzēts izstrādāt kompensācijas mehānismus tiešu pabalstu veidā tām iedzīvotāju grupām, kuru ienākumi ir zem vidējā. Šādi tiktu risināts šo jautājumu sociālais jūtīgums, uzsvēra ZRP pārstāvis.

Latvijā samazinātā PVN likme noteikta 12% apmērā, bet standarta likme ir 22%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas