Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Sarkanās līnijas bija arī agrāk

Valdības veidošana nekad nav bijusi viegla, bet, izņemot 6. Saeimas vēlēšanas, pēc pārējām Saeima ir uzticējusies pirmajai tās izveidotajai valdībai. Tagad atkal ieskanējušās šaubas, vai koalīcijas būvēšanas process nebūs ilgāks ar vairākiem tās veidošanas mēģinājumiem.

Pēc 6. Saeimas vēlēšanām 1995. gadā Latvija pie valdības tika pirms Ziemassvētkiem 21. decembrī pēc diviem neveiksmīgiem tās sastādīšanas mēģinājumiem, kad trešajā reizē premjera amatā nācās aicināt pie partijām nepiederošo Andri Šķēli, kurš 1998. gadā izveidoja Tautas partiju.

Pēc 6. Saeimas vēlēšanām kā pirmajam valdību veidot uzticēja Tēvzemei un brīvībai līderim Mārim Grīnblatam no Nacionālā bloka. Par viņa Ministru kabinetu nobalsoja 48 deputāti. Pēc šī bloka neveiksmes Valsts prezidents Guntis Ulmanis deva iespēju Nacionālā izlīguma bloka premjera kandidātam, Demokrātiskās partijas Saimnieks priekšsēdim Ziedonim Čeveram. Par viņa valdību nobalsoja 50 deputātu, kas arī nebija pietiekami. A. Šķēle izveidoja Ministru kabinetu, kuru atbalstīja 70 deputātu. Tajā bija ap 30 ministru, no kuriem daļu A. Šķēle nākamajā vasarā atbrīvoja par amatpersonu deklarāciju pārbaudē atklāto interešu konfliktu.

Pēc 7. Saeimas vēlēšanām 1998. gadā uzvarējusī Tautas partija (TP) palika opozīcijā. Lai nodrošinātu vairākumu valdībai, Latvijas ceļa premjera kandidāts Vilis Krištopans uz atsevišķa līguma pamata piesaistīja sociāldemokrātus, atvēlot tiem vienu - zemkopības ministra amatu.

Pēc četriem gadiem 8. Saeimas vēlēšanās uzvarēja jauns politiskais spēks - Jaunais laiks, kura premjera kandidātam Einaram Repšem arī bija sarkanās līnijas. Viņš nepiekrita sadarbībai ar TP, bet attiecībā uz otru sarkano līniju - saimnieciski svarīgu nozaru vadību neuzticēt ne Aināram Šleseram (LPP), ne Aivaram Lembergam pietuvinātajai Zaļo un Zemnieku savienībai, tika atrasts kompromiss. Par satiksmes ministru kļuva Roberts Zīle (TB/LNNK), bet ekonomikas ministra amatam LPP izvirzīja Juri Lujānu.

Ja 8. Saeimas vēlēšanās premjera Andra Bērziņa pārstāvētais Latvijas ceļš nepārvarēja 5% barjeru, tad 9. Saeimas vēlēšanās Aigara Kalvīša (TP) vadītās koalīcijas partijas ieguva vairākumu un valdības veidošana bija salīdzinoši vienkārša. Premjers vilcinājās uzreiz iesaistīt koalīcijā TB/LNNK, lai mazinātu viņu pretenzijas uz līdzvērtīgu ietekmi.

Pēc 10. Saeimas vēlēšanām, kurās arī vēlētājs izteica uzticību esošajai Valda Dombrovska (Vienotība) valdībai, VL-TB/LNNK piedalījās tās deklarācijas sagatavošanā, bet beigās Vienotība nolēma to koalīcijā neņemt. Tagad, atsaucoties uz VL-TB/LNNK ietekmes palielināšanos, Vienotība tajā saskata tuvu sabiedroto. Taču V. Dombrovskis atkārto jau pirms gada izmantoto piedāvājumu veidot plašu koalīciju, kurā būtu gan SC, gan V-TB/LNNK. Tāpat kā pirms gada šo modeli varētu neīstenot abu politisko spēku iebildumu dēļ, jo to līderi noraida arī iespēju, ka varētu strādāt koalīcijā uz atsevišķa līguma pamata. Tas gan ir grūti pierādāms, bet valdību veidošanas gaitu, visticamāk, allaž ietekmējušas tā dēvēto oligarhu jeb interešu grupu savstarpējās cīņas, un pieredzējušie politiķi spriež, ka no tām valdības veidošana neesot pasargāta arī tagad, ko jaunie deputāti varbūt pat nenojaušot.

Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piedāvā samazināt slimības lapu kompensācijas

Turpinoties diskusijām par darbnespējas lapu apmaksas izmaiņām, Ekonomikas ministrija (EM) rosina samazināt darbnespējas lapu kompensācijas, turklāt šādai diskusijai ir gatava arī Labklājības...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas