Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Satversmes grozījumi krājas, bet virzība lēna

Saeima ceturtdien rudens sesijas pirmajā sēdē ar Tautas partijas deputātu atbalstu nodeva komisijām vasarā iesniegtos Jaunā laika pirms vairākiem gadiem jau sagatavotos Satversmes grozījumus. Tie paredz, ka Valsts prezidentam ir obligāti jāierosina Saeimas atlaišana, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju.

Tajā pašā laikā Pilsoniskās savienības piedāvātās izmaiņas pamatlikumā par tautas tiesībām rosināt Saeimas atlaišanu netika nodotas komisijām. Pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera iniciatīvas pēc 2.augusta referenduma, kad grozījumus pamatlikumā bija atbalstījuši vairāk nekā 608 000 pilsoņu, Saeimā aizsākās diskusija par nepieciešamajām izmaiņām Satversmē, taču virzību grozījumu sagatavošanā pagaidām nejūt. Pēc referenduma gan visas partijas piekrita, ka tautai jāļauj rosināt parlamenta atlaišanu.

Tautas partijas atbalstu Jaunā laika iniciatīvai drīzāk var skaidrot ar TP pēdējā laika centieniem runāt ar JL cilvēkiem un it kā nevilšus arī sabiedrībai raidīt signālus, ka TP attieksme pret JL kļuvusi labvēlīgāka. TP deputāti ceturtdien ne tikai nobalsoja par JL rosinātajiem Satversmes grozījumiem, bet atbalstījuši arī, piemēram, Arta Kampara (JL) priekšlikumus, Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijā izskatot vienu ar pašvaldību reformu saistīto likumu.

TP frakcijas vadītājs Māris Kučinskis Dienai atklāti atzina, ka JL iniciatīva par izmaiņām Satversmē "tādā variantā, visticamāk, neieraudzīs dienasgaismu". Taču viņam neesot iebildumu, ka ar to iepazīstas speciāli izveidotā apakškomisija, kuras uzdevums esot sagatavot tādu Satversmes grozījumu redakciju, par kuru varētu nobalsot divas trešdaļas Saeimas, kas ir nepieciešamais vairākums izmaiņu veikšanai. Šis kvorums neattiecas uz projektu nodošanu komisijām, par ko nobalsoja tikai 52 deputāti. Pilsoniskās savienības projekts esot bijis ļoti tuvs tam, ko tauta referendumā jau esot noraidījusi, tāpēc tā nodošanu komisijām TP neesot atbalstījusi, skaidroja M.Kučinskis.

Tā kā Saeimā jau ir izveidota speciāla apakškomisija Satversmes grozījumu izstrādāšanai, tad atsevišķām iniciatīvām nav sevišķi lielas nozīmes, jo visas idejas paredzēts izvērtēt komisijā, neatkarīgi no tā, kādā veidā tās ir pieteiktas. Tiesa, līdzšinējā apakškomisijas darbība neliecina, ka viedokļu saskaņošana būtu raita. Komisijas vadība uzticēta opozīcijā esošā JL līderei Solvitai Āboltiņai, par ko M.Kučinskis jau ir izteicies, ka tagad arī opozīcijas pārstāvji varēšot pārliecināties, cik tas ir grūts darbs un ka Satversmi nevar steigā grozīt. Politiķi gan ir devuši solījumu Valsts prezidentam to izdarīt līdz Ziemassvētkiem. S.Āboltiņa Dienai izteica šaubas par to, jo "ir sākušās dažādas spēles", piemēram, deputāti atsaucoties uz nepieciešamību konsultēties ar savām frakcijām vai izsakot šaubas par ekspertu kompetenci. "Tas ir politiskās gribas, nevis juridiskās tehnikas jautājums," sacīja S.Āboltiņa. Viņa atgādināja, ka lielākā daļa frakciju arī uzskata, ka pagaidām tiek diskutēts tikai par tautas tiesībām rosināt Saeimas atlaišanu, neskarot Valsts prezidenta tiesības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas