Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Satversmes tiesa atceļ ierobežojumus kļūt par namu pārvalnieku

Tās personas, kurām ir praktiskā darba pieredze dzīvojamo māju pārvaldīšanā un cita attiecīga profesionālā izglītība, no šā gada 1.jūlija varēs bez patlaban noteiktā ierobežojuma veikt dzīvojamo māju pārvaldnieka pienākumus. Šodien par to lēmusi Satversmes tiesa (ST).

Satversmes tiesa šodien pieņēmusi spriedumu lietā par dzīvojamo māju pārvaldniekam nepieciešamo profesionālo kvalifikāciju, informē Satversmes tiesas priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

Konstitucionālās sūdzības iesniedzējs Vitolds Peipiņš uzskatīja, ka Satversmei neatbilst norma, kas noteic, ka pārvaldniekam jābūt ieguvušam dzīvojamās mājas pārvaldīšanai nepieciešamo profesionālo izglītību un vismaz ceturto profesionālās kvalifikācijas līmeni apliecinošu dokumentu.

Satversmes tiesa secināja, ka apstrīdētā norma, ciktāl tā attiecas uz personām, kurām ir praktiskā darba pieredze dzīvojamo māju pārvaldīšanā un cita attiecīga profesionālā izglītība, nav samērīga un neatbilst Satversmes 106.pantā nostiprinātajām tiesībām brīvi izvēlēties nodarbošanos un darbavietu atbilstoši savām spējām un kvalifikācijai. Tiesa secināja, ka personas spēju veikt dzīvojamo māju pārvaldīšanu var novērtēt ne vien pēc profesionālo izglītību apliecinoša dokumenta, bet arī noteiktā kārtībā pārbaudot tās zināšanas un prasmes.

Satversmes tiesa atzina, ka apstrīdētā norma attiecībā uz personām, kurām ir praktiskā darba pieredze dzīvojamo māju pārvaldīšanā un cita attiecīga profesionālā izglītība, zaudē spēku no 2010.gada 1.jūlija, jo likumdevējam jāizvērtē vairāki iespējamie risinājumi pārvaldnieka profesionālās kvalifikācijas novērtēšanā un jānosaka, kurš no tiem ir vispiemērotākais.

Satversmes tiesas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams. Tas stāsies spēkā dienā, kad tiks publicēts laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

 

Vitolda Peipiņa rakstu "Dzīvojamo māju pārvaldīšanas un apsaimniekošanas muklājs" lasiet šeit.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas