Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Savākti gandrīz visi nepieciešamie paraksti par krievu valodu kā otro valsts valodu

Jauniešu kustība Vienota Latvija un biedrība Dzimtā valoda jau savākusi aptuveni 8000 līdz 9000 parakstu par krievu valodas kā otrās valsts valodas nostiprināšanu Satversmē, pastāstīja kustības priekšsēdētājs Eduards Svatkovs.

"Vienota Latvija" plāno nepieciešamos 10 000 parakstu savākt līdz šī gada 9.maijam. Ja tas tiks izdarīts, tad savāktos parakstus iesniegs Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK), kas tos pārbaudīs. Ja apstiprināsies, ka savākti 10 000 parakstu, tad CVK būs jāorganizē desmitās daļas vēlētāju parakstu vākšana, lai likumprojektu iesniegtu Saeimā. Ja vēlētāju ierosināto likumprojektu Saeima noraidīs, būs jārīko referendums.

Šodien biedrība "Dzimtā valoda" un krievu jauniešu organizāciju apvienība Latvijā "LatRusMol" rīko parakstu vākšanu Rīgā, Skolas ielā 31. Uz šo parakstu vākšanas raundu īpaši esot aicināti jaunieši, studenti un jaunās ģimenes.

Kā novēroja aģentūra LETA, par parakstu vākšanu tiek izrādīta liela interese un kādu brīdi rindā stāvēja 50 cilvēki, puse no tiem uz ielas.

Svatkovs pastāstīja, ka šodien savākti jau aptuveni 150 paraksti un parakstu vākšana veiksmīgi turpinoties.

Uz parakstīšanos atnākušie cilvēki aktīvi apsprieda valodu tematu un pauda pārliecību, ka referendums būšot veiksmīgs.

"Vienota Latvija" sadarbībā ar Vladimira Lindermana, Jevgēnija Osipova un Aleksandra Gapoņenko dibināto biedrību "Dzimtā valoda" marta sākumā sāka vākt parakstus, lai krievu valoda tiktu atzīta par otru valsts valodu Satversmē. "Vienota Latvija" sagatavojusi likumprojektu par grozījumiem Satversmē, kuri paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu.

Kā ziņots, biedrības "Sargi valodu un Latviju" un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) rīkotajā akcijā, kas ilga vairāk nekā gadu, savākti 10 000 parakstu par Satversmes 112.panta grozījumu projektu, kas paredz pāreju uz izglītību valsts valodā visās valsts finansētajās skolās.

Savāktie paraksti iesniegti CVK, kas tos pārbaudījusi un nolēmusi sākt desmitās daļas vēlētāju parakstu vākšanu, kas notiks no 11.maija līdz 9.jūnijam.Ja vēlētāju ierosināto likumprojektu Saeima noraidīs, jārīko referendums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas