Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Segliņš: TP jāatgriežas pie savām saknēm

Pirms diviem gadiem pēc Tautas partijas (TP) uzvaras 9.Saeimas vēlēšanās un biedru pārliecinoša atbalsta TP pilnsapulcē Aigaram Kalvītim kā partijas priekšsēdim viņa nosauktajā valdes locekļu kandidātu sarakstā tagadējā iekšlietu ministra Mareka Segliņa nebija. Viņa kandidatūru izvirzīja Talsu nodaļas pārstāvis, un atšķirībā no vairākiem citiem papildus nominētajiem pretendentiem M.

Segliņš valdes vēlēšanās no spēkošanās ar A.Kalvīša izraudzītajiem cilvēkiem neatteicās un ieguva pietiekami lielu atbalstu. Tagad vairāki viņa kolēģi min M.Segliņu kā reālāko kandidātu uz TP priekšsēdētāja amatu oktobra beigās paredzētajā kongresā.

M.Segliņš līdz šim izvairījās par šādu iespēju runāt, kamēr A.Kalvītis vēl ir amatā un nav no tā atteicies. Intervijā Dienai A.Kalvītis sestdien pateica, ka rudenī plāno atstāt TP vadītāja amatu. Viņš kā iespējamos pēctečus nosauca ministrus Māri Riekstiņu, Helēnu Demakovu un M.Segliņu, uzsverot, ka līderi izraudzīsies nodaļas. M.Riekstiņš Dienai sacīja, ka uzskata par neiespējamu savienot ārlietu ministra un partijas vadītāja amatu. M.Segliņš pieņemtu piedāvājumu, un viņu nebiedē arī tas, ka pašlaik partija atrodas visai grūtā situācijā. "Mēs uzvarēt un izdzīvot varam tikai visi kopā, nevis 2000 biedru tagad skatīsies, ko Segliņš nostrādās," Dienai pirmdien teica kandidāts. Viņš uzsvēra, ka TP ir ļoti daudz cienījamu un spēcīgu cilvēku, tāpēc šī organizācija neesot pelnījusi bēdīgu galu. Ja viņš tikšot nominēts, tad apbraukāšot nodaļas, lai ar visiem biedriem izrunātos — partiju M.Segliņš piekristu vadīt tikai tad, ja redzētu, ka vairākums vēlas viņu šajā amatā.

Kalvīša ietekme zūd?

Taču jau pagājušajā nedēļā, kad ne M.Segliņš, ne A.Kalvītis TP valdes sēdē nav piedalījušies, tajā sākusies diskusija par nākamajiem priekšsēža kandidātiem un M.Segliņam bijis jūtams liels atbalsts. Pirms diviem gadiem TP kopsapulcē viņam nedaudz pietrūka balsu, lai iekļūtu valdē, tajā viņš nāca vēlāk no partijas izslēgtā Aigara Štokenberga vietā. A.Kalvītis nekad nav iekļāvis M.Segliņu savā komandā — ne 2006.gadā, veidojot nākamo valdi, ne arī tad, kad izraudzījās ministrus savai valdībai. Vēl nesen bija iespaids, ka par priekšsēdi ir izredzes kļūt tikai tam, kuram ir A.Kalvīša un arī viņa domubiedra Gundara Bērziņa atbalsts, tagad jau šķiet, ka šo abu TP vecbiedru ietekme ir mazinājusies. Arī bažas par M.Segliņa krāšņo izteikumu iespējamo negatīvo iespaidu uz TP tēlu pēdējā laikā partijā vairs nedzird.

Nākamā priekšsēža kandidāta izvēlē būtiska nozīme būs Saeimas frakcijas viedoklim. Tās priekšsēdētājs Māris Kučinskis Dienai jau pateica, ka atbalstīs M.Segliņu, "jo viņam ir autoritāte partijā". Jāatgādina, ka A.Kalvīša valdību laikā M.Segliņš strādāja Saeimā un iedrošināja M.Kučinski un kolēģus nepakļauties visam, ko premjers un TP līderis ierosina. Frakcija panāca, ka pēc deputātiem neizprotamās Aigara Štokenberga nominēšanas Valsts prezidenta amatam tiek sasaukta valdes un frakcijas kopsēde. Rudenī frakcija piespieda A.Kalvīti vienā dienā atkārtoti doties uz Rīgas pili pie Valsts prezidenta, lai iegūtu viņa skaidru akceptu premjera demisijas atlikšanai.

Uzklausīs, bet neklausīs

Kad pirms desmit gadiem 28 gadu vecumā M.Segliņš iestājies Tautas partijā, konservatīvas vērtības viņam šķitušas tikai skaisti vārdi, bet tagad tā esot viņa pārliecība, un atgriešanās pie tām — viens no TP uzdevumiem, "jo partijai ir jāatgriežas pie savām saknēm". TP saknes asociējas arī ar tās dibinātāju Andri Šķēli, bez kura akcepta nākamā līdera izvēli būtu grūti iztēloties. "Es neesmu ne Kalvīša, ne Šķēles cilvēks. Es uzklausīšu visus, bet nevienu neklausīšu," tā M.Segliņš iztēlojas savu darbību ievēlēšanas gadījumā. Viņš par katru soli atbildot ar savu uzvārdu, kura reputāciju esot svarīgi saglabāt arī pēc tam, kad viņš vairs nebūšot politikā. M.Kučinskis uzskata, ka M.Segliņš neesot ietekmējams. "Tad jau iznāk, ka visi — arī es —, kas stājās partijā reizē ar Šķēli un nav no viņa novērsušies, ir Šķēles cilvēki," sacīja M.Kučinskis. Viņš gan uzsvēra, ka valde nav nekādu lēmumu pieņēmusi un pagaidām notiek tikai diskusijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas