Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Septembrī saņemsim nākamos 200 miljonus no ES; Repše spara pilns turpināt iesākto

Visticamāk, septembrī Latvija varēs saņemt nākamo Eiropas Savienības (ES) līdzekļu maksājumu līdz 200 miljonu eiro apmērā. To paredz Latvijas puses pagājušajā nedēļā un ES Ekonomikas un monetāro lietu komisāra Olli Rēna otrdien parakstītais jaunais Papildu saprašanās memorands starp ES un Latviju, kas tika parakstīts pēc programmas nosacījumu izpildes pozitīva novērtējuma.

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) norāda, ka, neskatoties uz jau paveikto, mērķtiecīgi jāturpina iesāktais darbs, lai samazinātu arvien vēl pārmērīgo valsts budžeta deficītu.Uz to, ka budžeta deficīts joprojām ir ļoti augsts un parāda līmenis strauji palielinās, tādējādi radot nepieciešamību pēc ievērojamas konsolidācijas arī 2011.gadā, norāda arī O.Rēns. Viņš norāda, ka programmas īstenošana norisinās kā plānots, finansiālā vide ir lielā mērā stabilizējusies un ekonomiskā situācija rāda uzlabošanās pazīmes.

"Latvija aizvien biežāk saņem uzslavas no citām valstīm par to, ka laikus tika pieņemti vajadzīgi lēmumi un sperti soļi, lai koriģētu valsts finanses un uzlabotu konkurētspēju," piebilst komisārs.

Viņš arī vēsta, ka Latvijas valdība ir apņēmusies veikt sociāli taisnīgus pasākumus 395-440 miljonu latu apjomā, lai samazinātu budžeta deficītu zem 6% no iekšzemes kopprodukta (IK). Viņaprāt, Papildu saprašanās memorandā apstiprināto nosacījumu izpilde ir svarīga, lai Latvija kļūtu par dinamisku, ilgtspējīgu un konkurētspējīgu ekonomiku. "Līdz ar ambicioziem fiskālajiem un finanšu sektora pasākumiem šajā dokumentā liels uzsvars likts uz nosacījumiem, kas uzlabotu uzņēmējdarbības vidi, konkurētspēju, publisko iepirkumu, publiskā sektora efektivitāti, ES fondu līdzekļu apgūšanu un citus elementus, kas ir nozīmīgi, lai Latvijas ekonomika būtu konkurētspējīga."

Eiropas Komisija (EK) sadarbībā ar Starptautisko Valūtas fondu apņēmusies uzraudzīt memoranda izpildi.

E.Repše savukārt spriež, ka memorands ir valdības darba rezultāts, kā arī apliecinājums tam, ka Latvijas ekonomika stabilizējas. "Īstenojot fiskālas disciplīnas politiku, valdības mērķis ir budžeta deficīta samazināšana, lai pēc iespējas ātrāk varētu nodrošināt tautsaimniecības atjaunošanos, kā arī konkurētspēju starptautiskajos tirgos," dokumenta parakstīšanu komentē E.Repše.

Papildu saprašanās memorandu no Latvijas puses parakstīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, E.Repše, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Irēna Krūmane.  

Latvijai starptautiskās aizdevuma programmas ietvaros, pamatojoties uz ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas izpildi, līdz 2011.gada beigām būs pieejams 7,5 miljardu eiro liels aizdevums. Finanšu ministrija atgādina, ka pārskata misijas ietvaros starptautiskie aizdevēji konceptuāli ir saskaņojuši, ka starptautiskās finanšu aizņēmuma programmas gaitā Latvija izmantos tikai institucionālo aizdevēju – SVF, EK un Pasaules Bankas – līdzekļus. Finansējums, kas bija plānots no Eiropas valstīm, tiks lietots kā kredītlīnijas, Latvijai no šīm valstīm naudu aizņemoties tikai vajadzības gadījumā.

Pieejamos līdzekļus saskaņā ar noslēgtām vienošanām paredzēts izmantot valsts budžeta vispārējās finansēšanas nodrošināšanai, t.i., valsts budžeta deficīta un aizdevumu finansēšanai, valsts parāda pārfinansēšanai.

Nodomu vēstuli SVF paredzēts apstiprināt šonedēļ SVF valdes sēdē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Būvniekam Velve sākts tiesiskās aizsardzības process

Saistībā ar VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) lēmumu par līguma pārtraukšanu ar būvkopmāniju SIA Velve par PSKUS A2 korpusa būvniecību kompānijai sākts tiesiskās aizsard...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas